Na poziv novogoriške občine so se prijavili številni lokalni ponudniki kulturnih, športnih in družabnih prireditev, je povedala koordinatorka poletnih prireditev v kabinetu novogoriškega župana Jasna Kos. Ker se nekateri še vedno prijavljajo, so predstavitveno zgibanko, ki jo bodo dobila vsa novogoriška gospodinjstva, pripravili v dveh delih.

"Po epidemiji smo vsi enostavno hlastali po neki normalnosti, po druženju, po potrebi, da se imamo lepo. Veseli pa me predvsem to, da je v vsem tem času in tudi v prihajajočih dogodkih lokalna skupnost stopila skupaj. Pokazali smo, da je v slogi moč, in ko vsi skupaj združimo moči, poženemo po hribu navzdol snežno kepo, ki se nenehno vali in debeli," je dogajanje orisal novogoriški podžupan Simon Rosič.

Goriško poletje bo v torek odprl Praznik glasbe, s katerim bo KUD Morgan popestril dogajanje v središču mesta. V tednu do državnega praznika bodo sledili predvsem glasbeni dogodki in dogajanje za otroke. Vrhunec predstavlja koncert Magnifica, ki ga ob 30-letnici delovanja Kluba goriških študentov 25. junija pripravljajo na travniku pred mestno hišo.

Novo Gorico bo v tem času obiskal tudi festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival SAXGO22 z mednarodnim tekmovanjem saksofonistov in letni kino Silvana Furlana.

Vse do 31. avgusta bodo nato sledili še drugi zanimivi dogodki, ki bodo mesto in podeželje razveseljevali prav vsak poletni dan. Zato bodo tudi prizorišča različna, od ploščadi Silvana Furlana za mestno hišo do travnika pred njo, Mostovne in zunanjega amfiteatra na gradu Kromberk.

Mestna občina Nova Gorica bo za Goriško poletje namenila 57.000 evrov, dodatnih 36.000 evrov pa bodo dodali različni sponzorji.

S poletnim dogajanjem bodo ponovno poskrbeli tudi za najmlajše, saj bo učencem med prvim in petim razredom namenjeno brezplačno počitniško varstvo v Mladinskem centru Nova Gorica. Prav tako bo na osrednjem mestnem prizorišču postavljen tudi prostor z gostinsko ponudbo za obiskovalce.