Pesnik in prevajalec Tone Škrjanec, avtor enajstih pesniških zbirk in dobitnik Veronikine in Jenkove nagrade, bo 15. decembra dopolnil sedemdeset let. Foto: ARS/Maj Pavček
Pesnik in prevajalec Tone Škrjanec, avtor enajstih pesniških zbirk in dobitnik Veronikine in Jenkove nagrade, bo 15. decembra dopolnil sedemdeset let. Foto: ARS/Maj Pavček

"… da je svet iz dneva v dan bolj slaboumna domislica, / in žal ne samo to … da je vse skupaj nekaj čisto mimogrede …"

Pesnik in prevajalec Tone Škrjanec, avtor enajstih pesniških zbirk in dobitnik Veronikine in Jenkove nagrade, bo 15. decembra dopolnil sedemdeset let. V obdobju od leta 1997, ko je izšel njegov pesniški prvenec Blues zamaha, do letos izdane zbirke Indigo se je v slovenskem literarnem prostoru zasidral kot povsem samosvoj pesniški glas. Na kratko bi njegovo poezijo opisali kot odprtost do sveta, kot dopuščanje, da vse obstaja tako, kot je, pesnik pa to dopolnjuje z nenavadnimi, včasih duhovitimi podobami iz vsakdana. Literarni večer je pripravila Tina Kozin, pesmi pa interpretira Tone Škrjanec osebno.

"Sem splošni zdravnik. Ordiniram od pol devetih zjutraj do enih popoldne. Vzamem si čas. Za vsakega bolnika si vzamem dvajset minut. Teh dvajset minut je moj zaščitni znak. Kateri zdravnik pa ti dandanes še nameni dvajset minut? rečejo ljudje – in to gre od ust do ust."

Nizozemski pisatelj Herman Koch je najbolj znan po napetem psihološkem romanu Večerja, prevedenem v 45 jezikov, v literarnem večeru pa ga bomo spoznali še z romanoma Vikend z bazenom iz leta 2011 in Jarek iz leta 2016. Oba sta napisana v zanj značilnem jedkem tonu in s psihološkimi zankami, v katerih so storilci tudi žrtve. Odlomke v prevodu avtorice oddaje Stane Anželj bodo interpretirali Boris Ostan, Primož Pirnat in Brane Grubar.

Mary Flannery O'Connor je bila ameriška pisateljica in esejistka, ki se je pri pisanju močno opirala na svoje južnjaške korenine. Foto:
Mary Flannery O'Connor je bila ameriška pisateljica in esejistka, ki se je pri pisanju močno opirala na svoje južnjaške korenine. Foto:

"Ko sem bila stara šest let, sem imela petelina, ki je hodil vzvratno, in o tem so pisali v Pathe News. Tudi mene so omenjali, ne le petelina. Čeprav sem bila tam le zato, da petelina usmerjam, je bil to vrhunec mojega življenja. Vse, kar se je zgodilo potem, je bila le še pot navzdol."

Mojstrica kratkih zgodb in avtorica dveh romanov Mary Flannery O'Connor (1925–1964), ena najbolj nadarjenih pisateljic ameriškega Juga, je umrla mlada, a je za seboj pustila zelo izbran literarni opus. Njena pripoved je zgrajena na ironičnem in grotesknem ozadju s prvinami nadnaravnega in skrivnostnega. Dogodki, ki jih opisuje, so bolj izjemni kot vsakdanji, prav taki so tudi literarni liki. Njen literarni portret je oblikovala prevajalka in pisateljica Leonora Flis, odlomke interpretirata jih Polona Juh in Karel Brišnik.

Pesnica, kritičarka, urednica in voditeljica pesniških večerov Petra Koršič je avtorica pesniških knjig Furlanka je dvignila krilo in Bog z mano. Foto: Festival Pranger/DK
Pesnica, kritičarka, urednica in voditeljica pesniških večerov Petra Koršič je avtorica pesniških knjig Furlanka je dvignila krilo in Bog z mano. Foto: Festival Pranger/DK

"Če je dotik, naj ne bo ena / od variant, ampak edino, // kar se mora dogoditi. Kot reki, / ki se stakneta v eno strugo."

Pesnica, kritičarka, urednica in voditeljica pesniških večerov Petra Koršič je avtorica pesniških knjig Furlanka je dvignila krilo in Bog z mano. Ob letošnjem književnem natečaju tržaške založbe Mladika je bil med najboljše izbran njen pesniški cikel Zlata jajca. Nekaj pesmi boste slišali v interpretaciji Staše Popović.

"Zakaj Pajčolanček? Ker si nežen in živahen, kot plahutajoča zlata ribica z velikimi plahutajočimi plavutmi, svetlimi kot tvoji nakodrani laski ... Zato si Pajčolanček ..."

Pesnik in pisatelj Lev Detela, rojen leta 1939 v Mariboru, je otroštvo preživel v Središču ob Dravi, življenje v tej pokrajini pa odsevajo tudi odlomki iz njegovega dnevnika Sprehodi s Pajčolančkom, ki ga je pisal v letih od 1996 do 1998. Interpretirajo jih igralci Slavko Cerjak, Zvone Hribar in Radko Polič - Rac. In še en podatek: Pajčolanček je vzdevek avtorjevega vnuka.

"Ko pišem to zgodbo, si ti že v nebesih. Skrbi me, da tam ni albert keksov."

Zdaj pa še pogled na dedka iz otroških oči: Liu Zakrajšek, avtorica, ki se že veseli bližnjega izide prve knjige, v kratki zgodbi Tone dokazuje, da zna občuteno pripovedovati o najkrhkejših in najpomembnejših stvareh v življenju, o medsebojni bližini, o iskanju izgubljenega časa in bližnjega ... V vnukinjo se vživlja igralka Tina Resman.

"V notranjosti hiš so ljudje. / Vsaka hiša je svet zase, / tudi če je na las podobna drugi."

So naši prostori naše odslikave, tudi če so si povsem podobni? Ali če jih celo nič ne spreminjamo, ko se vselimo vanje? Pesnik Marko Matičetov tudi v novem pesniškem ciklu – interpretira ga Željko Hrs – druži drobne vzgibe svoje notranjosti z igrivostjo in humorjem. Kot bomo slišali, lahko hiše celo spregovorijo. In ne samo hiše, tudi zobje.

Izbor radijskih literarnih oddaj med 10. in 16. decembrom 2023

Nedelja, 10. decembra
14.05. Humoreska tega tedna
Mark Crick: Juha miso à la Franz Kafka, Fenkata – zajčja obara à la Homer

19.30. Spomini, pisma in potopisi
Lev Detela: Sprehodi s Pajčolančkom

22.05. Literarni portret
Mary Flannery O'Connor

23.00. Literarni nokturno
Marko Matičetov: V notranjosti hiš so ljudje

Ponedeljek, 11. decembra
23.00 Literarni nokturno
Petra Koršič: Zlata jajca

Torek, 12. decembra
21.00 Literarni večer
Tone Škrjanec: Doživetja za trenutki vsakdana

23.00 Literarni nokturno
Tatjana Gromača: Ogledala

Sreda, 13. decembra
23.00 Literarni nokturno
Sergej Harlamov: Hypomnemata

Četrtek, 14. decembra
21.05. Literarni večer (na Prvem)
Franz Kafka: Preobrazba in druga dela

23.00. Literarni nokturno
Tone Dodlek: Pesmi

Petek, 15. decembra
23.00. Literarni nokturno
Ante Tomić: Servilni servirajo

Sobota, 16. decembra
18.00. Izbrana proza
Jakuta Alikavazovic: Izmuzljiva telesa

23.00. Literarni nokturno
Jerneja Fišer: Nevihta