Bogdan Borčić v svojem ateljeju, 2012. Foto: Tomo Jeseničnik
Bogdan Borčić v svojem ateljeju, 2012. Foto: Tomo Jeseničnik

Danes lahko v Koroški galeriji likovnih umetnosti ujamete še razstavo del umetnice Katje Felle z naslovom Skrito/Cache, do 3. marca pa mednarodno razstavo Glasba pred in za objektom. Na tej sodelujejo uveljavljeni avstrijski umetnik in vsestranski glasbenik Uwe Bressnik, angleški slikar ter džezovski kitarist Keith Rowe ter slovenska umetnika, delujoča na presečišču vizualnega in glasbe, Sašo Vrabič ter Marko Batista.

Bogdan Borčić v dialogu z deli svojih učencev
Aprila bo minilo deset let od smrti slikarja in grafika Bogdana Borčića (1926–2014), ki je pomemben pečat pustil tudi v Slovenj Gradcu. Tam je živel od leta 1980, leta 2004 pa KGLU-ju doniral 66 slik. Svoj grafični opus je umetnik doniral Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer so se njegovi dediščini poklonili tudi z ureditvijo Grafičnega kabineta Bogdana Borčiča.

Jubilej bodo na Koroškem zaznamovali z razstavo, ki bo vzpostavila nove vsebinske korelacije iz proučevanj zadnjih let in kasnejša slikarska dela iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti dopolnila z manjkrat predstavljenimi zgodnjimi deli, grafikami in risbami. Razstava, ki jo pripravlja kustos Jernej Kožar, bo vzpostavila dialog z novimi deli njegovih učencev in prijateljev.

Jože Tisnikar, izbrana dela iz zbirke, 2023. Foto: Tomo Jeseničnik
Jože Tisnikar, izbrana dela iz zbirke, 2023. Foto: Tomo Jeseničnik

Risba na Koroškem
Od junija do avgusta bo slovenjegraška galerija predstavila Trienale koroške umetnosti: Risba na Koroškem 1900–2023. Razstava je po navedbah galerije zaradi vključenosti številnih kakovostnih umetnikov ena pomembnejših tradicionalnih trienalnih razstav v regiji. Na razstavi bodo predstavili najboljša in značilna izbrana dela iz omenjenega obdobja, kot pove naslov, pa bo v ospredju risba. Na razstavi, katere kustos bo Marko Košan, bodo ob delih iz zbirke galerije razstavljena dela izbranih koroških avtorjev.

Fran Berneker, Potret deklice, ok. 1910, bron, 56,8 x 46,8 x 31,2 cm, zbirka KGLU. Foto: Tomo Jeseničnik
Fran Berneker, Potret deklice, ok. 1910, bron, 56,8 x 46,8 x 31,2 cm, zbirka KGLU. Foto: Tomo Jeseničnik

Vizionarski Berneker
Decembra se bodo od leta poslovili v družbi pionirja modernega slovenskega kiparstva Frana Bernekerja (1874–1932). Že v svojem času je veljal za izjemno nadarjenega kiparja, ki ni mogel polno uresničiti svojega poslanstva. Kipar, ki je prvi pretrgal z akademizmom ter svoj kiparski izraz obogatil s sočasnimi umetniškimi tokovi, je odprl pot modernistični skulpturi 20. stoletja. KGLU bo na razstavo vključil dela iz svoje zbirke in drugih galerij, med drugim tudi dela iz zbirke Narodne galerije. Kustosinji razstave bosta Katarina Hergold Germ in Nina Popič.

V KGLU-ju načrtujejo tudi nekaj gostovanj – v okviru projekta Zbirke v gibanju bo sodeloval z Galerijo Velenje, z razstavo Mladena Stropnika in v sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom pa bo gostoval v zagrebški galeriji LEXART.

Razstavo Glasba pred in za objektom lahko ujamete do 3. marca. Foto: Tomo Jeseničnik
Razstavo Glasba pred in za objektom lahko ujamete do 3. marca. Foto: Tomo Jeseničnik

V sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem bo galerija letos na Ravnah na Koroškem z več dogodki proslavila 60-letnico prve Forma vive Ravne. Program Galerije Ravne, ki spada pod okrilje Koroške galerije likovnih umetnosti in ima prostore v lani poplavljenem Kulturnem centru, pa bo zaradi del po lanskih poplavah izveden na drugih lokacijah.