Pisali smo že o tem, da Maribor vsak mesec leta 2012 gosti eno izjemno, na svojem področju mednarodno ključno in vodilno osebnost z raznih področij ustvarjalnosti, od umetniških zvrsti do filozofije. Povezovalni moment in izbirni kriterij vabljenih je, da gre za vodilne svetovne predstavnike na svojem področju, ki bodo posebej za to priložnost zasnovali izvirni pogled na izbran vidik prihodnosti. Danes ob 19.00 je v Kazinski dvorani SNG-ja Maribor tako na vrsti pogovor z nemškim literatom, urednikom, prevajalcem in enim najvplivnejših evropskih političnih mislecev, Hansom Magnusom Enzensbergerjem, ki bo tudi sinhrono prevajan v slovenščino.

Kdo je torej aprilski gost?
Hans Magnus Enzensberger, rojen leta 1929, je v povojnem času – kot pesnik, esejist, prevajalec, antologist in urednik – bistveno zaznamoval kulturno in družbeno dogajanje v nekdanji zahodni Nemčiji ter v celotnem nemškem jezikovnem prostoru. V majhni bavarski vasici leta 1929 rojeni Enzensberger je tako pripadnik zadnje generacije intelektualcev, katerih ustvarjanje je oblikovalo to, da so bili neposredno priča grozodejstvom tretjega rajha. (Družina je od leta 1931 namreč živela v sami "zibelki" nacionalsocialzima, Nürnbergu, mladi Hans Magnus pa se je pridružil Hitlerjevi mladini - in bil iz nje tudi kmalu izgnan zaradi nepokorščine.)

S kritičnim pogledom nad družbo
Enzensberger je književnost in filozofijo študiral na univerzah v Erlangenu, Freiburgu, Hamburgu in na Sorboni, kjer je tudi doktoriral. Danes je med drugim urednik prestižne knjižne zbirke Die Andere Bibliothek, ustanovil pa je tudi mesečnik TransAtlantik. Njegova lastna poezija, ki je bila prepredena že v več kot 40 jezikov, je prepredena z odtisi pesnikovega kritičnega dojemanja civilizacije, v kateri živimo na duhovno čedalje bolj izgubljen način.