Margaret Atwood je izdala že več kot 40 del leposlovja, poezije in esejistike. Foto: AP
Margaret Atwood je izdala že več kot 40 del leposlovja, poezije in esejistike. Foto: AP

Iz ameriškega cehovskega društva pisateljic in pisateljev (Authors Guild Foundation) so v četrtek sporočili, da so z založbo Houghton Mifflin Harcourt Books & Media dosegli dogovor o izdaji knjige, ki bo imela naslov Štirinajst dni: nedovoljeno zbiranje (Fourteen Days: An Unauthorized Gathering).

Knjiga nastaja na podlagi ideje, ki jo je predsednik ceha Douglas Preston dobil, ko je razmišljal, kako zbrati denar za fundacijo, piše ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP). Izšla naj bi spomladi leta 2022.

Nekaj pozitivnega in celo transformativnega
"V cehu smo ugotovili, da imamo v teh temnih časih priložnost, da z ustvarjanjem tega nenavadnega literarnega dela naredimo nekaj pozitivnega in celo transformativnega. Ljudje se z pripovedovanjem zgodb vedno soočajo s tragedijo in ta knjiga bi bila naš odgovor na covid-19,"
je Preston povedal za AP.

Avtorica trilogije Igre lakote Suzanne Collins je v podporo projektu prispevala glavno donacijo. Margaret Atwood se je vključila kot urednica in obenem k projektu pripeljala številne sodelavce, vključno z Daveom Eggersom, Ishmaelom Reedom, Monique Truong, Hamptonom Sidesom, Mary Pope Osborne in Emmo Donoghue.

V nepričakovanih trenutkih empatije in povezanosti
"Skupina živahnih izmišljenih likov na manhattanski strehi v romanu Štirinajst dni si ima veliko za povedati o življenju med pandemijo in še bolj o življenju nasploh, včasih se spustijo v pogovore, razprave ali prepire – in včasih najdejo rešitev v nepričakovanih trenutkih empatije in povezanosti,"
je opisala Margaret Atwood.

"Da bi zagotovili pripovedni okvir, smo delo strukturirali tako, da upravnik stavbe zapisuje zgodbe in pogovore na svoj mobilni telefon, in tako ustvari nepooblaščeno gverilsko besedilo," je še povedala.