Slovar Merriam-Webster. Foto: Shutterstock
Slovar Merriam-Webster. Foto: Shutterstock

"V letu 2023 ugotavljamo, da imamo krizo pristnosti. In ko začnemo dvomiti o pristnosti, jo začnemo še toliko bolj ceniti," je v intervjuju za AP pred uradno razglasitvijo besede leta izbiro pojasnil urednik Peter Sokolowski. Kot je razložil, se sami načeloma ne ukvarjajo z razlogi, zaradi katerih ljudje pogosteje iščejo kakšne besede po slovarjih, ampak zgolj spremljajo statistiko.

Letos – v nasprotju z lanskim letom, ko so izbrali izraz gaslighting – sicer niso zaznali nenadnega porasta zanimanja za kakšno besedo, se je pa iskanje izrazov "pristen" in "pristnost" (v izvirniku "authenticity") skozi leto konstantno povečevalo, je pojasnil Sokolowski.

Sam to pripisuje kombinaciji novih tehnologij, ki omogočajo ustvarjanje praktično neprepoznavnih ponaredkov, in nekaterim znanim obrazom, ki so pristnost postavili za vodilo svojih letošnjih projektov: od britanskega princa Harryja, ki je svojo knjigo Rezerva (Spare) na začetku leta predstavljal kot nekakšen dnevnik, s katerim želi javnosti pokazati, kakšen je v resnici, do glasbene zvezdnice Taylor Swift, ki zaradi spora z nekdanjo založbo pospešeno vnovič izdaja svoje pretekle albume in pri tem poudarja svojo pristnost, razlaga urednik pri založbi Merriam-Webster.

Široka dostopnost orodij, ki jih poganja umetna inteligenca, posameznikom omogoča marsikaj, obenem pa vzbuja dvome o pristnosti končnih izdelkov. "Ali sploh še lahko zaupamo študentu, da je res sam napisal seminarsko nalogo? Lahko zaupamo politiku, da je dejansko izrekel neko izjavo? Danes marsičemu, kar vidimo ali slišimo, ne zaupamo več. Ne zaupamo svojim ušesom, svojim očem," poudarja Sokolowski.

Beseda "pristen" v Slovarju slovenskega knjižnega jezika

prísten -tna -o prid., prístnejši (í ī)
1. ki ima bistvene lastnosti, značilnosti glede na izvor, sestavine: pristna slivovka; pristna svila; pristna domača vina / pristna domača beseda / ekspr. pristen učenjak
// nav. ekspr. ki ima bistvene lastnosti, značilnosti glede na starše, kraj rojstva ali bivanja: ostal je pristen Gorenjec; pristen hribovec; pristna Slovenka
2. ki izvira od avtorja: pristen rokopis, spis; pristno besedilo
// ki ni ponarejen: pristni dokumenti, viri; listina je pristna
/ pristni biseri
3. ki izraža, kaže resnično razpoloženje: pristna žalost; pristno sočutje, veselje / po licih so ji tekle pristne solze / pristni odnosi

Pri izboru besede leta se ekipa pri založbi Merriam-Webster opira predvsem na pogostost iskanja določenih izrazov. Tradicionalno so na vrhu besede, kot je ljubezen (love), v zadnjem obdobju pa zaznavajo tudi velik porast najrazličnejših petčrkovnih izrazov, kar je posledica dejstva, da ljudje, ki igrajo priljubljeni besedni igri Wordle in Quordle, te iščejo tudi po slovarjih, pravi Sokolowski. Tudi zato, ker tovrstno iskanje ne odraža dejanskega zanimanja za omenjene besede med ljudmi, so iz letošnjega nabora za besedo leta te izločili.

Ob koncu leta številni slovarji oz. založbe izbirajo besede leta. Foto: Shutterstock
Ob koncu leta številni slovarji oz. založbe izbirajo besede leta. Foto: Shutterstock

Med bolj priljubljenimi oz. pogosteje iskanimi so bile še angleške besede: kibbutz (kibuc; velik porast iskanja besede so zaznali po napadu Hamasovih borcev na izraelske kmetijske skupnosti blizu Gaze), implode (implozija; po nesreči podmornice Titan sredi junija), coronation (kronanje; ob kronanju britanskega kralja Karla III., iskanje omejene besede se je v primerjavi z letom prej zvišalo za dobrih 15 odstotkov), deepfake (globoki ponaredek; ob pojavu številnih stežka prepoznavnih ponaredkov kot posledica razvoja umetne inteligence); dystopian (utopičen), X (po preimenovanju Twitterja) ipd.