Odvetnica Tonja Carter, ki je lani odkrila rokopis letos poleti izdanega romana Harper Lee (na sliki), je za Wall Street Journal julija zapisala, da je poleg rokopisa naletela še na
Odvetnica Tonja Carter, ki je lani odkrila rokopis letos poleti izdanega romana Harper Lee (na sliki), je za Wall Street Journal julija zapisala, da je poleg rokopisa naletela še na "kup večjega števila strani drugega tipkanega besedila". Foto: AP

Odvetnica Tonja Carter, ki je lani odkrila rokopis letos poleti izdanega romana, je za Wall Street Journal julija zapisala, da je poleg rokopisa naletela še na "kup večjega števila strani še nekega tipkanega besedila".

"Gre ali za osnutek Stražarja ali Slavca, ali pa lahko gre celo, kot nakazuje zgodnja korespondenca, za tretjo knjigo, ki povezuje drugi dve? Ne vem," je takrat še zapisala Carterjeva in dodala, da bodo strokovnjaki pregledali ter preverili pristnost teh "skrivnostnih strani besedila".

Pojdi, angažiraj strokovnjaka
James S. Jaffe
, strokovnjak za redke knjige, ki ga je angažirala Carterjeva, je pripravil celovito poročilo o vsebini sefa, ki ga je Wall Street Journal objavil na spletu. Dokument razkriva, da so tam bili trije dokumenti: lektoriran in popravljen izvirnik osnutka začetnih delov Ne ubijaj slavca, izvirnik tipkopisa Pojdi, postavi stražarja in urejen izvirnik z avtoričinimi popravki in urednikovimi opombami.

Jaffe je zapisal, da gre za "zelo zgodnji" osnutek, ki se "bistveno" razhaja z objavljenim besedilom. Kot primer navaja drugačno uvodno vrstico prvega poglavja ("Kje se je začelo za nas"). Nadalje je še zapisal, da je osnutek "izjemno pomemben zbir, ki predstavlja nastanek romana, s približno 92 od 145 strani, ki vsebujejo avtoričine vsebinske popravke".

Za Wall Street Journal je povedal še, da se ni srečal s pisateljico, ko je 21. avgusta letos proučil dokumente v pisarni njene odvetnice, navaja The Guardian.

Rušenje rekordov
Roman Pojdi, postavi stražarja sledi zgodbi Atticusa Fincha, protagonista iz pisateljičinega prvega objavljenega romana, dogajanje pa je postavljeno 20 let pozneje, ko se njegova zdaj odrasla hči Scout vrne v fiktivno mesto Maycomb v Alabami, da bi obiskala ostarelega očeta. Roman je izšel 14. julija in v prvih petih dneh so prodali več kot 207.000 izvodov v Veliki Britaniji ter več kot milijon v ZDA in Kanadi.