11. podelitev desetnice je potekala v Novem mestu, zmagovalec Vinko Möderndorfer in preostali nominiranci pa so še pred podelitvijo obiskali nekaj novomeških osnovnih šol. Foto: MMC RTV SLO
11. podelitev desetnice je potekala v Novem mestu, zmagovalec Vinko Möderndorfer in preostali nominiranci pa so še pred podelitvijo obiskali nekaj novomeških osnovnih šol. Foto: MMC RTV SLO
Predsednica letošnje komisije Polonca Kovač izroča nagrado letošnjemu zmagovalcu. Foto: MMC RTV SLO
Če bomo najstnike v najstniških zgodbah navdušili, da bodo tudi pozneje segali po knjigah, mislim, da smo naredili vse, pravi nagrajeni pisatelj. Sodeč po navdušenju med njegovimi bralci, se ni bati za prihodnost bralne kulture pri mladih. Foto: MMC RTV SLO
"Najbolj pa se mi zdi ta nagrada pomembna, ker je pomembno, da mlade bralce naučimo brati, da v njih vzbudimo ljubezen do branja," pravi Möderndorfer. Foto: MMC RTV SLO

Nagrado Društva slovenskih pisateljev za mladinsko delo je vsestranski ustvarjalec prejel na slovesni podelitvi v Novem mestu, kjer se je zbrala večina od desetih nominirancev. Razglasitev Möderndorferja za zmagovalca so vsi pospremili z iskrenimi čestitkami. Nagrajeni roman Kot v filmu je njegov prvi za najstnike, je pa predtem že ustvarjal tudi za otroke. "Pisal sem že za predšolske otroke in potem prve razrede osnovne šole, to pa je bila prva knjiga za najstnike. Mislim pa, da bom še pisal zanje. Še z večjo tremo," je v smehu dejal med prejemanjem številnih čestitk.

Kot je dejal po razglasitvi, ki jo je izvirno zasnovala in povezovala Alja Kapun, glede na to, da je knjiga že dobila nagrado in se mu je zdelo, da bi bilo bolj pošteno, da bi še kdo drug dobil nagrado, nagrade ni pričakoval. "A sem seveda vesel, sploh ker je to stanovska nagrada, ker je ta nagrada za mladinsko literaturo in ker sem bil v tako dobri pisateljski družbi. Se mi zdi, da se je moja knjiga z njihovo prisotnostjo oplemenitila."

Letošnji nagrajenec je izpostavil, da se mu zdi desetnica najpomembnejša zato, ker je pomembno, da mlade bralce naučimo brati, da v njih vzbudimo ljubezen do branja. "Če jih bomo v najstniških zgodbah navdušili z našimi zgodbami, da bodo tudi pozneje segali po knjigah, mislim, da smo naredili vse," je razkril svoje mnenje o pomenu desetnice.

Glavni lik nagrajenega romana je 12-letni Gašper, brihten mulec in ljubitelj interneta, ki ne sodi v skupino najbolj priljubljenih učencev na svoji šoli, velike težave pa mu povzročajo tudi nasilni sošolci. Zdi se, da je njegovo življenje res okej, dokler se nekega dne doma stvari ne začnejo spreminjati, sprva neopazno, a kmalu vse siloviteje, dokler se Gašperjev smiselno urejeni svet ne postavi na glavi in sesuje na koščke. Spremljamo razpad njegove družine, kar Gašperja pahne v še dodatno stisko.

Z življenjem za življenje
Kot pravi pisatelj, njegov lik kljub vsem tegobam prinaša bralcem optimistično sporočilo: da je življenje zelo lepo, da je včasih zapleteno, malo zoprno. "Življenje ni "happy end", to nikakor ne, ta knjiga noče tega povedati, je pa edino in lepo in z njim se moramo spopasti ter se z življenjem boriti za življenje," o svojem junaku pravi pisatelj. Za roman je lani prejel tudi nagrado modra ptica.

Kot pravi večkrat nagrajeni pisatelj, je pisati za otroke drugače kot za odrasle. "Drugače je, če pišeš za odrasle, tam nimam treme. Tu je bilo drugače, to so naši mladi bralci in je pomembno, da smo z njimi do konca iskreni in da jim damo najboljše, kar znamo." Otroci so tudi najbolj odkrit kritiki, priznava, ta odkritost pa se potem z odraslostjo pri večini izgubi, saj postanemo bolj prilagodljivi in diplomatski. "Otroci pa so zelo neposredni, ne da se jim lagati in pustijo se vleči za nos. Mogoče sem ravno zato imel tako tremo," še pravi pisatelj in režiser.

Bo Gašper zaživel tudi na velikem platnu?
Ker je bilo v zadnjih letih posnetih kar nekaj uspešnih mladinskih filmov, se logično postavlja vprašanje, ali bo Gašper zaživel tudi na velikem platnu. "Ta knjiga je zelo "filmična", takšen občutek sem imel že, ko sem jo pisal. Kot filmar se tega ne bom sam lotil, ker mislim, da to znajo moji drugi filmski kolegi mnogo bolje, bom pa z veseljem prepustil, če se bo kdo tega spomnil," še pravi Möderndorfer.