Priznanja so letos namenili Nataši Konc Lorenzutti, Alenki Veler in Založbi Zala, so sporočili iz Slovenske sekcije IBBY.

Liljana Klemenčič je 40 let delovala kot višja knjižničarka v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj. Foto: www.visitptuj.eu/Mankica Kranjec
Liljana Klemenčič je 40 let delovala kot višja knjižničarka v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj. Foto: www.visitptuj.eu/Mankica Kranjec

Liljana Klemenčič je 40 let delovala kot višja knjižničarka v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj. Kot vodja mladinskega oddelka knjižnice in mladinska knjižničarka je pomembno prispevala k utrditvi statusa mladinskega knjižničarja. Bila je prva v slovenskem knjižničnem prostoru, ki je pravljične ure za otroke povezala z jogo ter domislila in razvila bralno značko za odrasle.

Uveljavila se je tudi kot avtorica recenzij, časopisnih literarnih rubrik in strokovnih prispevkov. "Tako med mladimi kot med odraslimi poslušalci slovi kot odlična pravljičarka s prepoznavnim pripovedovalskim slogom," piše v obrazložitvi nagrade, ki jo prejme za dolgoletno strokovno in predano delo na področju promocije mladinske književnosti ter branja.

. Kot predsednica Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev ima Nataša Konc Lorenzutti pomembno vlogo pri promociji čtiva za mlade. Foto: BoBo
. Kot predsednica Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev ima Nataša Konc Lorenzutti pomembno vlogo pri promociji čtiva za mlade. Foto: BoBo

Nataša Konc Lorenzutti, ki prejme priznanje za dolgoletno ustvarjalno in aktivno delo na področju mladinske književnosti, je med mladimi bralci priljubljena pisateljica, scenaristka in pedagoginja v kulturi, piše v obrazložitvi. Njena dela so bila večkrat nominirana za literarne nagrade, za delo Kdo je danes glavni je prejela priznanje zlata hruška, z delom Zvezek in brezzvezek je bila uvrščena na Častno listo IBBY. Kot predsednica Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev aktivno gradi ugled in prepoznavnost mladinske književnosti v splošni javnosti ter promocijo slovenske literarne ustvarjalnosti za otroke in mlade v tujini, so še spomnili pri IBBY-ju.

Prejemnica priznanja za delo na področju promocije mladinske književnosti Alenka Veler več kot 25 let deluje na področju mladinske književnosti; od leta 2010 je urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. "Njeno uredniško delo odlikujeta poglobljeno delo z izvirnimi rokopisi in pretanjen občutek za kakovostno literaturo," so zapisali v obrazložitvi. Bila je ena od ustanoviteljic in vodij ekipe Za 2 groša fantazije, ter pobudnica Festivala angažiranega pisanja Itn., pri katerem je mentorica. Lani je ob 70. obletnici zbirke Sinji galeb zasnovala obsežen program dogodkov in bralno-spodbujevalnih akcij ter k sodelovanju pritegnila številne kulturne ustanove, knjižnice in mlade bralce.

Alenka Veler je urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. Foto: BoBo
Alenka Veler je urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. Foto: BoBo

Založba Zala je v 13 letih svojega delovanja izdala več kot 100 prevodnih in izvirnih del za otroke in mlade ter k sodelovanju pritegnila priznane in mednarodno uveljavljene prevajalce, avtorje in ilustratorje. "O premišljeno aktualnem izboru priča tudi dejstvo, da je kar nekaj Zalinih izdaj doživelo odrsko priredbo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ali Mini teatra. Ob rednem založniškem delu je založba Zala dejavna tudi na področju promocije književnosti in branja," piše v obrazložitvi nagrade, ki jo založba prejme za več kot desetletno delo na področju izdajanja in promocije kakovostne otroške in mladinske književnosti ter spodbujanja branja.

Podelitev nagrad bo na Slovenskem knjižnem sejmu
Letošnje prejemnike nagrade in priznanj za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja je izbrala žirija, ki so jo sestavljale Špela Frlic kot predsednica ter Tilka Jamnik in Marija Prelog.

Nagrado in priznanja bodo lavreatom podelili v okviru Slovenskega knjižnega sejma na Pisateljskem odru, na skupni prireditvi Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka - ZPMS, revije Otrok in knjiga ter Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri DSP, ki bo 24. novembra.