Hrvaški založniki kljub založniški krizi zadnjih let pričakujejo, da bo sejem letos obiskalo okoli 100 tisoč ljudi. Foto: EPA
Hrvaški založniki kljub založniški krizi zadnjih let pričakujejo, da bo sejem letos obiskalo okoli 100 tisoč ljudi. Foto: EPA

V dveh poslopjih zagrebškega velesejma bo na voljo vrsta knjižnih naslovov, od leposlovja do publicistike, hrvaški založniki pa kljub založniški krizi zadnjih let pričakujejo, da bo sejem obiskalo okoli 100 tisoč ljudi.

V petem paviljonu bo tudi stojnica z naslovi slovenskih založnikov, kot so Celjska Mohorjeva družba, založba Modrijan, Mladinska knjiga in Slovenska matica, in del, ki so izšla pod okriljem ljubljanske, mariborske in primorske univerze.

Razpored dogajanja si lahko pogledate na tej povezavi


Od prevodov Franzna do Kleinove

Pričakujejo, da bo največ pozornosti pritegnil hrvaški prevod novega romana Johanthana Franzna Purity, ki je v izvirniku izšel pred mesecem dni. Obetajo se tudi naslovi drugih znanih avtorjev, kot sta Nobelov nagrajenec Patrick Modiano in dobitnik evropske nagrade za književnost Jim Crace.

Na sejmu bodo predstavili tudi hrvaški prevod nove knjige kanadske družbene aktivistke Naomi Klein Ovo mijenja sve, ki je pod naslovom To vse spremeni pred kratkim izšla tudi pri nas v prevodu Polone Mertelj. Med publicistiko izstopa še knjiga Imaginarni Balkan bolgarske zgodovinarke Marije Todorove.

Sveže izdaje hrvaških literatov
Nove knjige so izdali hrvaški literati, kot so Zoran Ferić, Miljenko Jergović in Borivoj Radaković. Ferić bo na sejmu predstavil novo delo Na osami pored mora, Jergović knjigo Sarajevo, plan grada, Radaković pa roman v rimah Što će biti s nama.

Poleg predstavitev knjig in avtorjev bodo v sklopu sejma, ki se bo sklenil 15. novembra, potekala tudi srečanja založnikov, knjižničarjev in knjigarnarjev ter različne delavnice in okrogle mize.