Med podpisniki odprtega pisma je verzolog, pesnik in akademik Boris A. Novak. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Med podpisniki odprtega pisma je verzolog, pesnik in akademik Boris A. Novak. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Državni zbor naj po pričakovanjih omenjenega združenja pisateljev, pesnikov in publicistov ne izglasuje zakonov, ki bi zoževali dosedanje pravice ali pa uvajali nova in širša pooblastila represivnih organov, prav tako pričakujejo, da Slovenska vojska ne bo prevzela policijskih nalog.

Sodni sistem na čelu z ustavnim sodiščem naj nemudoma in kar najostreje sankcionira vse zlorabe državnih in represivnih organov ter v času epidemije še posebej nevaren sovražni govor. Tudi dosedanje kršitve, ki jih je zagrešila sama vlada, morajo biti nemudoma kaznovane, so zapisali.

Sorodna novica Slovenski center PEN: "Sovražni govor se širi kot strup"

V združenju prav tako pričakujejo, da se protikoronski zakoni ne bodo sprejemali za nedoločen čas, pač pa se bo sproti ugotavljala potreba po trajanju ukrepov in veljavnosti zakonodaje.

Zavzemajo se za brezpogojno spoštovanje pravice do svobode izražanja, vse strukture oblasti pa pozivajo, naj spoštujejo avtonomijo medijev. Pri ukrepih zoper epidemijo koronavirusa naj bo država še posebej občutljiva na vse ranljive in šibkejše skupine.

Prav tako pa naj ustrezni državni organi poskrbijo za dostojno življenje vseh državljank in državljanov, tudi umetnic in umetnikov, znanstvenic in znanstvenikov, intelektualk in intelektualcev, je, kot je sporočil Boris A. Novak, zapisalo 30 članic in članov Slovenskega in Mednarodnega PEN-a.