Kranjski furmani, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Kranjski furmani, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Kranjski furmani so ena od sekcij Akademske folklorne skupine Ozara Kranj. Nastopajo za potrebe folklorne skupine, prirejajo samostojne koncerte, v obdobju med božičem in novim letom pa širijo koledniške navade; torej, hodijo od hiše do hiše, kjer z obrednimi pesmimi voščijo novo leto. Ime so dobili po furmanih, ki so se nekoč ustavljali v mestu Kranj, ko je bilo to še križišče trgovskih poti.

Kranjski furmani

Koncert ob 30. obletnici zasedbe
9. februar 2024
v Domu krajanov Primskovo

Njihovo poslanstvo, ki traja že trideset let, je oživljanje skoraj že zamrle prakse ljudskega petja in godčevskega vižanja. Poleg triglasnega moškega petja (naprej, čez in bas), nastopajo še z alpskim godčevskim sestavom (violina, klarinet in kontrabas z lokom), ki mu dodajo harmoniko in različna ljudska zvočila, med drugimi tudi tako imenovan hudičev boben. Od leta 2006 jih vodi Adrijan Novak.

Adrijan Novak, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Adrijan Novak, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca

Kranjski furmani imajo tudi svojevrstno kulturo oblačenja. Njihovo oblačilo je sestavljeno iz suknjiča, brezrokavnika, srajce in jerhastih hlač, ne manjkajo pa tudi furmanski klobuk in furmanski škornji.
Njihov repertoar je zelo raznolik, izbirajo namreč ljudske pesmi in kolednice vseh slovenskih pokrajin.

V Prvi vrsti so izvedli tri ljudske godčevske viže: Vedno veseli, Ceperle in Valček iz Bohinja ter tri ljudske koledniške pesmi: Kranjska kolednica, Dober večer vam boh dej in En angel me je klical; dodali pa so še tradicionalno koledniško voščilo.

Kranjski furmani
Koledniki Kranjski furmani