Na festivalu bo sodelovalo 21 slovenskih in tujih literatov, prevajalcev ter posrednikov.

Kot so sporočili organizatorji, bodo v poklon letošnjim Lirikonfestovim lavreatom in vsem dosedanjim dobitnikom nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti (2006–2020) posvetili Gaj poezije Velenje, v katerem bodo zasadili 21 dreves za 21 poetik 21. stoletja.

Festivalne refleksije in pesniška branja
Nocojšnji otvoritveni večer bo v t. i. Lirikonfestovem rezervatu za poezijo na terasi Hotela Razgoršek v Starem Velenju ponudil festivalne refleksije in pesniška branja gostujočih tujih in slovenskih avtorjev, ki jih bo spremljala grška glasba. Večer bo sklenil koncert ulične svingovske skupine Počeni škafi.

Drugi Lirikonfestov večer bo v Vili Bianca potekal osrednji festivalski dogodek – akademija Poetična Slovenija 2021, na katerem bodo podelili Lirikonfestove književne nagrade: velenjico – čašo nesmrtnosti Miklavžu Komelju za vrhunski desetletni slovenski pesniški opus za odrasle v 21. stoletju, Pretnarjevo nagrado 2021 - častni naslov ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika Alešu Štegru, krilato želvo za najboljši slovenski potopis (Malabar) Ivu Svetini ter plaketo Lirikonov zlat 2021 za najtehtnejše/vrhunske prevode novejše poezije Dragici Fabjan Andritsakos za prevod izbranih pesmi dveh sodobnih grških pesnikov Hloi Koutsoumbeli in Stamatisa Polenakisa iz sodobne grščine v slovenščino. Podelitvi nagrad bo sledil poetično-glasbeni performans Aleša Štegra Pričevanje; pesniški glas ob spremljavi Jureta Torija na harmoniki.

V sredo dopoldne bodo festivalski gostje v parku ob Paki pri Gimnaziji Velenje za velenjske srednješolce izvedli matinejsko pesniško branje (Na) sladoled s pesniki. Sklepni večer na starotrški ploščadi Pri mladem lipovcu pa bo potekal v znamenju festivalnih refleksij in pesniških branj gostujočih slovenskih in tujih avtorjev. Za glasbo bo poskrbela pevka Moira z uglasbeno poezijo s panonske ravnice.