Kot so sporočili iz UGM-ja, razstava 130 KMH ponuja razmislek o relativnosti prostora (KM) in časa (H). "Znano je, da je pot iz Maribora do Ljubljane krajša od poti iz Ljubljane do Maribora. Če ju namreč izmerimo, naj bi bili poti v obe smeri sicer enako dolgi – 130 km – iz izkušenj pa vemo, da ni tako," dodajajo.

A najmlajša generacija slovenskih umetnikov se na to ne ozira, saj se zaveda, da je razdalja med Mariborom in Ljubljano zanemarljiva v primerjavi z razdaljami do Los Angelesa ali Hongkonga. Ob tem se mladi sprašujejo, zakaj ne bi bila Slovenija ena sama "metropolitan area" oziroma "Greater Ljubljana", "Maribor pa njena najbolj kul in 'up-and-coming' soseska".

Takšen status Maribora potrjuje tudi Gal Šnajder, ki je okoli svoje mariborske grafične delavnice zbral 15 umetnikov, oblikovalcev, ilustratorjev, fotografov, ki bodo demonstrirali, kako uglašeni so z duhom časa. V vaji iz relativnosti so njihova čisto sveža dela postavljena v sozvočje z bivanjskim okoljem Studia Habitat, kjer obiskovalca izzivajo, da jih odnese domov in jih vkomponira v nove kontekste.

Avtorji razstave so Eva Bevec, Jure Brglez, Rene Ketiš, Ema Kobal, Petra Korent, Miha Majes, Matija Medved, Matic Pandel, Hana Podvršič in Hana Jelovšek, Nejc Prah, Tereza Prepadnik, Lucija Rosc, Jaka Teršek in Primož Zorko.