Nizkoproračunska grozljivka Mickey's Mouse Trap naj bi luč sveta predvidoma ugledala marca. Foto: IMDb
Nizkoproračunska grozljivka Mickey's Mouse Trap naj bi luč sveta predvidoma ugledala marca. Foto: IMDb

"Parnik Vili je razveseljeval generacije, a pod veselo zunanjostjo se skriva potencial za čistokrvno grozo," pravi Steven LaMorte, režiser ene od dveh napovedanih grozljivk o mišku Mikiju. Filmski ustvarjalec, znan po grozljivki The Mean One iz leta 2022, ki jo je posnel po navdihu Grincha, je ikonično miško postavil v komično grozljivko. Ta še nima naslova, snemati naj bi jo začeli spomladi, zgodba pa bo pripovedovala o sadističnem mišku, ki muči nič hudega sluteče potnike na trajektu.

Zato pa je že mogoče videti napovednik za drugo nizkoproračunsko grozljivko – Mickey's Mouse Trap (Past miška Mikija), ki bo sledila morilcu, zamaskiranemu v miška Mikija, na preži za skupino prijateljev v igralnici. Režiser filma je Jamie Bailey, ki pravi, da so se želeli samo zabavati. "Mišek Miki iz filma Parnik Vili ubija ljudi. To je smešno. S tem smo se ukvarjali in zabavali in mislim, da se to vidi."

Pravzaprav je protagonistka filma, Alex, ki je na svoj 21. rojstni dan obtičala na delu v igralnici. Prijatelji ji zato pripravijo presenečenje, vendar pa jim načrte prekriža neznanec, oblečen v miška Mikija, ki si je za druščino zamislil drugačno igro. Bailey je tako snemalec kot režiser in montažer filma, scenarij podpisuje Simon Phillips. Premiera filma pa je napovedana za marec.

Plakat za Parnik Vili iz leta 1928. Foto: Wikipedia
Plakat za Parnik Vili iz leta 1928. Foto: Wikipedia

Disney bo pozoren na predelave
Kot smo poročali, je z letošnjim letom črno-bela animacija Parnik Vili (Steamboat Willie) po ameriški zakonodaji postal javna last, saj je minilo 95 let od prvega predvajanja. To pomeni, da lahko vsakdo prosto kopira, deli, ponovno uporabi in prilagodil zgodnje različice likov, ki se pojavljajo v filmu, vključno z miškom Mikijem in njegovo prijateljico Mini. Disney je sicer opozarjal, da bo poskušal zaščititi svoj najbolj kultni lik, vendar so prve predelave in priredbe že v pripravi. Vseeno pa bo produkcijska hiša budno bdela nad dogajanjem. Parnik Vili in še ena Disneyjeva animacija iz leta 1928 z naslovom Nora leta sta resda postali javna last, zato pa pravice še vedno ščitijo poznejše različice likov (med drugim kultno Fantazijo iz leta 1940). Te še vedno ne bo mogoče kopirati brez dovoljenja Disneyjevih odvetnikov. Disney napoveduje, da bodo še naprej ščitili svoje "pravice do sodobnejših različic miška Mikija in drugih del, ki so še vedno predmet avtorskih pravic". Prav tako bodo skrbeli, da "med ljudmi ne bo zmedenosti glede neavtoriziranih predelav Mikija in drugih naših ikoničnih likov".

"To bo naša različica lika, ki je javna last"
LaMortea to ne skrbi. "Opravljamo skrbno preverjanje, da ne bi bilo nobenih dvomov ali nejasnosti glede tega, kar nameravamo," je povedal. "To bo naša različica lika, ki je javna last."

Na dan, ko so pravice za miška Mikija postale javna last, so predstavili tudi videoigro Infestation 88, ki je nastala po navdihu risanke.

Avtorske pravice za Mikija Miško so prišle v javno last