Gre za najdbo velikega mednarodnega pomena, so sporočili iz nizozemske službe za kulturno dediščino. "Na Nizozemskem še nikoli niso našli tako celovitega najdišča s tempeljskimi zgradbami, oltarji in žrtvenimi ostanki," so še sporočili po pisanju Deutsche Wella.

Do najdbe so se dokopali na območju, kjer sicer izkopavajo glino na hribu ob reki Ren. Foto: Reuters
Do najdbe so se dokopali na območju, kjer sicer izkopavajo glino na hribu ob reki Ren. Foto: Reuters

Tudi žrtveniki, manjši oltarji in kipi bogov
Poleg ostankov templjev, okrašenih s stenskimi poslikavami, so arheologi odkrili žrtvenike, več manjših oltarjev in kipe bogov. Najdba je posebna tudi zato, ker so rimske zgradbe skozi čas običajno podrli oziroma njihov gradbeni material uporabili za postavitev drugih zgradb, a očitno v primeru te najdbe ni bilo tako.

Sprva so ljubiteljski arheologi konec leta 2021 v nizozemskem kraju Herwen-Hemeling našli prve predmete in o tem obvestili oblasti. Med nadaljnjimi raziskavami na območju, kjer sicer izkopavajo glino, so arheologi nato odkrili arheološko najdišče na hribu ob reki Ren. V rimskih časih sta tam stala vsaj dva templja, kjer so rimski vojaki, ki so bili tam nastanjeni od 1. do 4. stoletja, častili svoje bogove in boginje.

Eden od votivnih kamnov, ki so jih postavili visoki rimski častniki. Foto: Reuters
Eden od votivnih kamnov, ki so jih postavili visoki rimski častniki. Foto: Reuters

Ostanki večjega in manjšega templja
"Visoki rimski častniki so postavili na desetine votivnih kamnov, da bi se zahvalili bogu ali boginji za izpolnitev njihovih želja. Ti niso bili vselej povezani z zmago v bitkah. Golo preživetje bivanja v teh severnih regijah, včasih daleč od doma, je bilo pogosto zadosten razlog za zahvalo," so sporočili iz nizozemske službe za kulturno dediščino. Galo-rimski tempelj je bil pokrit s strešnimi opekami in imel "živopisno pobarvane zidove", manjši pa je stal nekaj metrov stran, še piše Deutsche Welle.

Bližnji limes že na Unescovem seznamu
Kot piše DPA, so med najdbami še posebej zanimivi številni majhni kamniti oltarji, na katerih so vojaki darovali bogovom Herkulu Magusanu, Jupitru Serapisu in Merkurju. Nekateri izmed predmetov bodo od sobote na ogled v muzeju Het Valkhof v Nijmegenu, največjem kraju nizozemske pokrajine Gelderland.

Bližnja utrjena severna meja rimskega cesarstva, ki so jo postavili v času njegovega največjega obsega v 2. stoletju, je že vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.