Otok Man. Foto: EPA
Otok Man. Foto: EPA

Domnevajo, da so bili zakopani približno leta 950, konec lanskega leta pa jih je na zasebnem zemljišču odkrila amaterska iskalka kovin, poroča Guardian.

Ker so predmeti zakonito razglašeni za zaklad, bo skrbnica najdb postala ustanova Manx National Heritage v imenu vlade otoka Man. Najdbe bodo sčasoma postale del stalnih zbirk, razstavljenih v muzeju Manx National Heritage Museum.

Kath Giles, ki je odkrila predmete, je dejala, da je takoj vedela, da je to, kar je odkrila, pomembno. "Tako sem navdušena, da sem našla predmete, ki niso samo tako pomembni, ampak tudi tako lepi."

Allison Fox, kustosinja za arheologijo pri Manx National Heritageu, pa je dejala, da je najditeljica poklicala muzej konec lanskega leta, z njeno pomočjo pa so nato lahko dokumentirali najdišče in tako zagotovili, da v zemlji ni še kakšnih drugih predmetov.

"V vikinški dobi zlati predmeti niso bili zelo pogosti"
"Prstan je redka najdba. V vikinški dobi zlati predmeti niso bili zelo pogosti. Srebro je bilo daleč najpogostejša kovina za trgovanje in izkazovanje bogastva. Ocenjeno je bilo, da je bilo zlato vredno 10-krat več od vrednosti srebra in da bi lahko bil ta obroček enakovreden 900 srebrnikom,"
je pojasnila za Guardian.

Na novo odkrito zakladnico je mogoče iz slogovnih in primerjalnih razlogov datirati v leto 950, čas, ko je bil otok Man sredi pomembnih trgovskih in gospodarskih poti. Nordijski vpliv in vpliv Vikingov je bil in je tudi ostal močan na otoku še nadaljnjih 300 let, kar je mnogo dlje kot v primeru večine preostalih britanskih otokov, še Guardian povzema besede Allison Fox.

Denarna nagrada za najditelje
Na otoku Man so leta 2017 sprejeli zakon, da ob najdbi arheoloških predmetov obstoji zakonska obveznost, da se o ugotovitvah poroča Manx National Heritageu. Če ugotovijo, da gre za zaklad, se najditelju in lastniku zemljišča običajno izplača denarna nagrada.

Natančna vrednost novih zakladov še ni določena.