Nagrado podeljujejo na dan, ko je umrl igralec, komediograf, dramatik in libretist Gašper Tič. Foto: BoBo
Nagrado podeljujejo na dan, ko je umrl igralec, komediograf, dramatik in libretist Gašper Tič. Foto: BoBo

Žirijo za podelitev nagrade so sestavljali Ira Ratej (predsednica), Iva Krajnc Bagola, Matej Bogataj, Davor Herceg in Jaka Ivanc. Pregledali so osem besedil, ki so jih avtorji, ki so se prijavili na razpis, oddali do predvidenega roka, so zapisali v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL).

Žirija je ocenila,"da nobeno od prispelih besedil ne zadostuje kriteriju uprizorljivosti, predvsem pa vsa kažejo pomanjkljivo poznavanje žanrske specifike mjuzikla kot specifične glasbeno-gledališke uprizoritvene forme".

Sorodna novica Prvi dobitnici nagrade Gašperja Tiča za libreto sta Simona Hamer in Jana Kolarič

Besedila spregovorijo o družbenih aktualnostih
Prispela besedila so tematsko zelo raznolika, nekaj je tudi izrazito sodobnih, saj prikazujejo koronačas in v žanru kabareta spregovorijo o družbenih aktualnostih, so zapisali. Pozitivno je po besedah žirije tudi dejstvo, da se več besedil posveča ženski tematiki. Člani žirije se niso mogli znebiti vtisa, da gre v osnovi za dramska dela, ki so jim bili songi dodani naknadno, in to na dramaturško neučinkovit način, "predvsem pa niso napisani z zavestjo o razmerju med govorjenim in glasbenim v mjuziklu".

Z obžalovanjem ugotavljajo, da je obrtno znanje libretističnega pisanja na splošno pomanjkljivo, obžalovanja vredna je tudi suhoparnost jezikovne ravni, saj gre prav pri mjuziklu za združevanje liričnosti in dramatičnosti. Pogrešali so tudi udarnost songov oziroma besedil, ki naj bi bila podlaga za uglasbitev.

Sorodna novica Mestno gledališče novo prizorišče Hala L56 krstilo s komedijo Slamnik

Ob obletnici smrti Gašperja Tiča
Nagrade podeljujejo na današnji dan, saj prav danes minevajo štiri leta od smrti Gašperja Tiča. Ob obletnici smrti pripravljajo Dan spomina na Gašperja Tiča in z dobrodelno predstavo počastijo svojega kolega in prijatelja. Lani je predstava odpadla zaradi epidemije covida-19, letos pa so jo pripravili na svoji novi lokaciji – v Hali L56 v Industrijski coni Šiška.

Tokrat so si gledalci lahko ogledali komedijo Slamnik v režiji Diega de Bree. Izkupiček od prodanih vstopnic so namenili programu Pomežik soncu, ki ga pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije.