Razstava je plod sodelovanja pokrajinskega muzeja, Italijanskega središča Carlo Combi iz Kopra in Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran. Kot je na današnji predstavitvi razstave navedel direktor pomorskega muzeja Franco Juri, so v sklopu projekta ob 330. obletnici Tartinijevega rojstva pripravili bogat program, ki se je začel že februarja in v okviru katerega so in še pripravljajo različne koncerte in druge prireditve.

Eden od avtorjev razstave Kristjan Knez, sicer direktor središča Carlo Combi, je poudaril, da so se v pričujoči razstavi osredotočili na zgodnja, "istrska" leta Tartinija od rojstva v Piranu do začetka študija v Padovi.

Gostujoča razstava bo do začetka julija gostovala v Kopru, nato pa se bo selila še v Tartinijevo hišo v Piranu in na ministrstvo za kulturo v Ljubljani, je dodal Knez, ki je poudaril pomen spoznavanja istrske zgodovinske in kulturne dediščine zlasti v letošnjem Tartinijevem letu.

Ena od avtorjev razstave Duška Žitko je pozdravila medinstitucionalno povezovanje pri pripravi razstave o "piranskem velikanu" Tartiniju. Kot je spomnila, pomorski muzej kot mestni muzej vse od ustanovitve skrbi za Tartinijevo dediščino, vključno s Tartinijevo rojstno hišo, v kateri hranijo mojstrovo violino.

Vršilko dolžnosti direktorice Pokrajinskega muzeja Koper Tino Pucer Novak veseli, da se bo tako pomemben dogodek odvil v koprskem muzeju. Ob tem je spomnila na izredno kakovosten in bogat spremljajoči program k razstavi.

Pokrovitelji razstave so ministrstvo za kulturo, Obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti ter koprska in piranska občina.

Pred odprtjem razstave v Pokrajinskem muzeju Koper, ki bo 19. aprila ob 18. uri, bo violinist Zdravko Pleše zaigral na Tartinijevo violino.