Elda Viler je največjo priljubljenost dosegala v šestdesetih in sedemdesetih letih, ravno v času razcveta slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO
Elda Viler je največjo priljubljenost dosegala v šestdesetih in sedemdesetih letih, ravno v času razcveta slovenske popevke. Foto: MMC RTV SLO
Elda Viler
Eldo Viler in druge goste bosta na odru spremljala Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Pevki se bodo ob praznovanju njenega jubileja na odru pridružili gostje Ana Dežman, Zdenka Kovačiček, Oto Pestner, Gal Gjurin, Edvin Flisar, Mladinski pevski zbor Stična in drugi. Skupaj bodo zapeli nekaj najlepših slovenskih skladb, kot so S teboj, Na deževen dan, Zlati prah imaš v očeh, Vzameš me v roke in Lastovka. Nastopajoče bosta spremljala Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana. Dogodek, ki ga bosta prenašala Televizija in Radio Slovenija, pa bo povezovala Bernarda Žarn.

Za koncert, ki ga organizirata RTV Slovenija in Festival Ljubljana, smo podelili 6 vstopnic. Trem bralcem, ki so pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, smo tako podelili po dve vstopnici. Žreb je bil naklonjen: Ivani Šlaus, Diani Pungeršič in Mihu Klepu.

Zahtevne pesmi, ki se ne postarajo
Elda Viler
se je rodila v Koštaboni v Slovenski Istri leta 1944 in tam tudi odraščala. Glasbeno pot je začela v šestdesetih letih, v zlatem obdobju slovenske popevke. Pesmi so ji pisali najbolj priznani slovenski skladatelji, kot so Mojmir Sepe, Ati Soss in Jure Robežnik, besedila pa priznani slovenski besedilopisci, omenimo let Gregorja Strnišo in Elzo Budau.

Ko so skladatelji, pesniki in tekstopisci napisali lepo, a zahtevno skladbo, iskreno, neposredno, iz čistega navdiha in nikakor z mislijo na uspeh in priljubljenost, so rekli: "To je pa za Eldo!" In skladbe so postale hit in ostale večno lepe. Elda Viler je iskren in odličen interpret zahtevnih, a brezčasnih melodij, ki jih poznajo generacije oboževalcev.

M. K.