33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu bo na ogled do sobote, 16. novembra. Foto: BoBo
33. prodajna razstava Frankfurt po Frankfurtu bo na ogled do sobote, 16. novembra. Foto: BoBo
Med drugim so razstavljeni romani v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, ruščini, hrvaščini in srbščini. Foto: BoBo
Med drugim so razstavljeni romani v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, ruščini, hrvaščini in srbščini. Foto: BoBo

Razstava Frankfurt po Frankfurtu v ospredje postavlja knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela, ki so zaznamovala preteklo leto. Tokrat bo zastopanih 350 založnikov iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije.

Slovenija je s takšno razstavo unikatna, pravi direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl. Veseli jo, da je Frankfurt po Frankfurtu postal tradicionalen dogodek. Ker je Slovenija s takšnim prikazom najnovejše knjižne produkcije edinstvena, smo po njenih besedah lahko ponosni, tudi v luči tega, da bo država leta 2022 častna gostja frankfurtskega sejma. Da takšne razstave ni nikjer na svetu, so po besedah direktorice Javne agencije za knjigo RS Renate Zamida pritrdile tudi delegacije, ki so jih v okviru priprav za omenjeni naziv pripeljali v največjo slovensko knjigarno.

Med priročniki je letos največ tistih, ki se posvečajo področju kulinarike, turistke, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov. Med strokovnimi deli so v ospredju besedila vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja. Zastopane so vse največje svetovne založbe in založbe najpomembnejših univerz ter inštitutov. Veliko izbiro so pripravili tudi za tiste, ki jih zanima umetnost.

Posebno mesto je namenjeno nagrajencem in finalistom najpomembnejših evropskih literarnih nagrad, kot so booker, pulitzer in goncourt, ter drugi leposlovni naslovi, ki so zaznamovali preteklo leto. Med razstavljenimi deli bodo tudi odmevnejši naslovi tega leta, na primer Quichotte Salmana Rushdieja, nova zbirka kratkih zgodb in esejev Grand Union Zadie Smith, angleški prevod romana Serotonin Michela Houellebecqa, novi roman Machines Like Me Iana McEwana ter Murakamijev Killing Commendatore.

Spremljevalni del  v ospredje postavlja oblikovanje. Foto: BoBo
Spremljevalni del v ospredje postavlja oblikovanje. Foto: BoBo

Prelistati je mogoče še po novostih s področja jezikoslovja in lingvistike, predvsem nove izdaje priročnikov za učenje tujih jezikov ter slovarjev. Razstavljena so romaneskna dela v angleščini, nemščini, italijanščini, španščini, francoščini, ruščini, hrvaščini in srbščini bodo razstavljena še dela slovenskih avtorjev, ki so v preteklem letu izšla v tujih jezikih, na primer hrvaška prevoda prvenca Ivane Djilas Hiša in večkrat nagrajenega dela Jasmina B. Freliha Na/pol, italijanski prevod s kresnikom nagrajene knjige Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, francoski prevod romana In ljubezen tudi Draga Jančarja, hrvaški prevod Kronosove žetve Mojce Kumerdej.

Izbor knjig opravijo knjigarnarji Mladinske knjige s pomočjo različnih katalogov, interneta, kjer preverjajo različne novitete, in na podlagi sodelovanja s številnimi tujimi založbami. Letos jih je zastopanih 350 iz Velike Britanije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije in Rusije, po dolgem času pa so po besedah vodje leposlovja v Mladinski knjigi Katarine Baša pritegnili tudi najbolj odmevne hrvaške in srbske novosti.

Frankfurt po Frankfurtu je bil sprva razstava strokovne literature, nato pa se je razširila na vsa področja. V ospredje vsakokrat postavi knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela, ki so zaznamovala preteklo leto.
V omenjeni kategoriji so bile po besedah članice uprave fundacije Ajde Schmidt letos številčne, kar jih veseli, ker pri oblikovanju ne gre le za knjige, ki govorijo o oblikovanju, ampak za knjige in druge publikacije, ki morajo biti dobro oblikovane ne glede na vsebino. "Želimo si, da bi bilo tega zavedanja vedno več in na tem področju tudi več naročil."

Oblikovalci bodo, kot je napovedala Renata Zamida, dobili priložnost tudi v Frankfurtu leta 2022, v Konzorciju pa se bodo predstavili Petra Jerič, ki izdeluje broške, Lenart Perko, ki kuje rože, in ilustratorka Polona Pačnik. V četrtek bo po besedah vodje Konzorcija Katarine Modic sledil še pogovor o oblikovanju. Frankfurt po Frankfurtu bo trajal do 16. novembra.

Letošnji Frankfurt po Frankfurtu je knjigarna Konzorcij nadgradila v sodelovanju s Fundacijo Brumen. Tako bodo v izložbi na ogled nagrajena dela z 9. bienala slovenskega oblikovanja v kategoriji publikacije, oblikovanje pa bo osrednja tema spremljevalnih dogodkov - srečanj z oblikovalci in okrogle mize z naslovom Oblikovanje, dodana vrednost?

Frankfurt po Frankfurtu razstavlja več kot 7000 naslovov