Turški pisatelj Orhan Pamuk. Foto: EPA
Turški pisatelj Orhan Pamuk. Foto: EPA

Slovensko književnost bosta zastopali Maja Haderlap in Anja Golob, fotograf Jože Suhadolnik pa bo gost spremljevalnega programa.

Odveza in/ali zgodovina
Slovensko-avstrijsko pisateljico Majo Haderlap so na festivalu še posebno izpostavili. Za svojo knjigo Angel pozabe je leta 2011 med drugim prejela nagrado Ingeborg Bachmann, zdaj pa je med petnajstimi nominiranci za nagrado puljskega festivala knjiga za vedno. Sodelovala bo še na omizju Odveza in/ali zgodovina, ki jo pripravljajo kot del nove sejemske programske platforme Slovanski vrt.

Maja Haderlap. Foto: BoBo
Maja Haderlap. Foto: BoBo

Pesnica in založnica Anja Golob bo predstavila hrvaški prevod svoje pesniške zbirke Didaskalije k dihanju. Obenem bo tudi gostja programa Pop-lektira, ki je namenjen najstnikom. Pogovori z avtorji in predstavitve posameznih knjig bodo sicer v živo na ogled na Facebookovi strani sejma.

Jutra v Rusiji
Suhadolnik bo v mestni galeriji v nedeljo odprl razstavo Jutra v Rusiji, s čimer se bo odprl program Slovanski vrt. V njegovem okviru bodo v gosteh pomembni ruski pisatelji, med njimi avtorica knjižnih uspešnic v Rusiji Guzel Jahina, po mnenju številnih vodilni ruski sodobni pisatelj z ukrajinskimi koreninami Jevgenij Vodolazkin ter moskovski geolog, ki je vse bolj priznan kot romanopisec, Sergej Lebedev.

Današnjega slavnostnega odprtja se bo udeležil letošnji dobitnik vilenice, književnik Dragan Velikić. Med drugimi gosti najdemo še italijanskega pisatelja Claudia Magrisa, teoretika marksizma in aktivista Franca Bifa Berardija, romskega pisca Veija Baltazarja, nemško pisateljico Jenny Erpenbeck in ukrajinskega pisatelja Jurija Andruhoviča.

Sorodna novica "Ko gre za knjigo, trg ne sme biti edino merilo - to bi pomenilo prevlado ljubičev in krimičev"

Mesta v teku
Tema letošnjega, jubilejnega sejma je Mesta v teku (Gradovi u tijeku). Z jezikom književnosti bodo predstavili različna mesta v svetu. Ravno v tem kontekstu bo 13. decembra nastopil Pamuk, ki se na sejem vrača po petnajstih letih. Predstavil bo hrvaški prevod svoje knjige Istanbul na fotografijah: mesto, spomini.

V preteklih letih je imel sejem več kot 60.000 obiskovalcev. Letos napovedujejo približno 100 dogodkov, ki jih bo obiskalo več kot 250 založnikov, na voljo bo skoraj 40 ton knjig.

Postavili bodo rekordno število razstav, med katerimi je tudi Ilustrirana zgodovina izdaje KUD Idijoti na ovitkih albumov. Razstava bo prvič v galerijskem kontekstu strnila kulturni pomen ene najvplivnejših pank rockskupin z območja nekdanje Jugoslavije.

Sejem bo potekal do 15. decembra.

Knjižni sejem v Pulju