V KC Tobačna 001 bodo drevi odprli razstavo Nike Autor z naslovom Osrečite sebe in družino. Razstava nadaljuje projekt Obzornik 62 iz leta 2015.

Razstava v KC Tobačna 001 bo na ogled do 19. aprila. Foto: MGML
Razstava v KC Tobačna 001 bo na ogled do 19. aprila. Foto: MGML

Svojo postavitev je Autor zgradila iz najdenih posnetkov, s formo filmskega obzornika, tekstovnimi obzorniškimi okruški, s fotografijo in kolaži, v središče pa postavlja izgubljeno delo sirskega umetnika Mahmouda Hamada z naslovom Družina, ki je bilo leta 1966 razstavljeno v Slovenj Gradcu, so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML).

Izgubljena – in najdena – Družina
Umetnik je takrat predstavil grafiki, naslovljeni Družina in Delavec, njuna cena je bila 25 in 15 dolarjev. Po razstavi se je za deloma izgubila sled, prav tako se v zbirki ni ohranila grafika švedskega umetnika Jana Forsberga z naslovom Vojna, upodobitev tihe pretnje preteklosti, ki je na razstavi prejela prvo nagrado.

Nika Autor, Osrečite sebe in družino. Foto: MGML
Nika Autor, Osrečite sebe in družino. Foto: MGML

Ob predstavitvi Obzornika 62 leta 2015 je bilo delo Vojna najdeno in kupljeno za 77,94 dolarja ter vrnjeno v zbirko galerije v Slovenj Gradcu. Še vedno pa sta bili izgubljeni deli Družina in Delavec. Za delom Družina je ostala le petcentimetrska črno-bela reprodukcija v razstavnem katalogu.

Kaj je skupno Jugoslaviji in Siriji?
Obzornik 62 – Družina in delavec
, ki prepleta elemente dokumentarnega, eksperimentalnega in esejističnega filma, razmišlja o tem, kakšni sta bili podoba delavca in družine ter kakšni bi lahko bili danes, ko je z zemljevida izbrisana Jugoslavija in se briše Sirija.

Letos, štiri leta po nastanku Obzornika 62, so sicer grafiko Družina našli v Jordaniji. Delo je nekdo preimenoval v Izgnano družino. Za 5.000 dolarjev je bila kupljena in vrnjena v zbirko galerije v Slovenj Gradcu.

Razstava Osrečite sebe in družino vzporeja časovne fragmente preteklosti in sedanjosti, da bi v svetu, ki je vse podobnejši "brezsvetju", ustvarili novo izkušnjo in mu poiskali "ustreznejšo" podobo, so še zapisali v MGML-ju.

Nika Autor, Osrečite sebe in družino. Foto: MGML
Nika Autor, Osrečite sebe in družino. Foto: MGML

Slovenska predstavnica na beneškem bienalu
Nika Autor je leta 2008 končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in leta 2016 še doktorat na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je soustanoviteljica in članica Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, kulturne in politične teorije in umetnosti.

Leta 2017 je s kustosinjo Andrejo Hribernik, ki je tudi kustosinja razstave v KC Tobačna 001, s projektom Novicam se ne odpovemo! zastopala Slovenijo na 57. mednarodnem umetnostnem bienalu.