Francosko-britanska igralka bo nastopila v naslovni vlogi biografskega filma Emily; posvečen bo zgodnjim letom pisateljice Emily Brontë.

Serija Sex Education je bila prva vidnejša vloga v karieri Emme Mackey; videli jo bomo lahko tudi v Smrti na Nilu, ekranizaciji slavnega romana Agathe Christie, v katerem bo Kenneth Branagh režiser - in Hercule Poirot. Foto: EPA
Serija Sex Education je bila prva vidnejša vloga v karieri Emme Mackey; videli jo bomo lahko tudi v Smrti na Nilu, ekranizaciji slavnega romana Agathe Christie, v katerem bo Kenneth Branagh režiser - in Hercule Poirot. Foto: EPA

Režijo bo prevzela britansko-avstralska igralka Frances O'Connor, za katero bo to prvi režijski podvig.

Film naj bi začeli snemati v začetku prihodnjega leta v Yorkshiru, kamor je postavljeno tudi dogajanje edinega pisateljičinega romana Viharni vrh. Čeprav je roman ob izidu prejel mešane kritike, je sčasoma postal klasika angleške literature. Po zgodbi o nesmrtni ljubezni med Heathcliffom in Cathy so nastale mnoge gledališke predstave, opere in številni filmi.

Roman je dramatična pripoved o ljubezni in sovraštvu, postavljena v mračno okolje vetrovne yorkshirske pokrajine. V retrospektivni pripovedni tehniki je pisateljica z veliko domišljije in občutkom za psihologizacijo opisala prvinske človekove strasti, ki so prišle na dan v zvezah med družinama Earnshaw in Linton.

Frances O'Connor je po pisanju agencije dpa k projektu med drugim pritegnila še igralce Joeja Alwyna, Fionna Whiteheada in Emily Beecham.

Emily Bronte skupaj s sestrama Charlotte in Anne velja za eno najznamenitejših književnic 19. stoletja. Uporabljala je psevdonim Ellis Bell, pod katerim je leta 1847 objavila svoj prvi in edini roman Viharni vrh. Z njim je zaznamovala angleško romantično prozo.

Velika družina, težka mladost
Rodila se je leta 1818 v Thorntonu, blizu Bradforda in Yorkshira, pastorju Patricku Bronteju in Marii Branwell. Imela je pet bratov in sester: Mario, Elizabeth, Charlotte, Branwella in Anne. Leta 1824 se je družina Bronte preselila v vasico Haworth. Iz tega obdobja je ohranjenih le malo njenih del, z izjemo nekaterih pesmi.

Sorodna novica Dve stoletji Emily Bronte, ki je v mračno okolje yorkshirskega barja postavila svoj Viharni vrh

Od leta 1838 je učila v neki šoli, potem pa s sestro Charlotte odšla v Bruselj, da bi se naučila tujih jezikov. S sestrama Charlotte in Anne je leta 1846 izdala pesniško zbirko Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell (Pesmi Currerja, Ellisa in Actona Bella). Charlotte je bila Currer Bell, Anne Acton Bell in Emily Ellis Bell. Psevdonime so uporabljale, da bi se izognile predsodkom do pisateljic. Leto po objavi romana Viharni vrh je umrla za tuberkulozo.