Peter Handke. Foto: Reuters
Peter Handke. Foto: Reuters
Sorodna novica Handke: Napaka je bila, da je Nemčija priznala Hrvaško, Slovenijo in BiH

Na slovesnosti v stavbi predsedstva Srbije v središču Beograda so počastili posameznike, ustanove in združenja, ki delujejo na področju kulture, medicine, podjetništva, športa, znanosti, diplomacije in obrambe. Eno izmed odlikovanj so namenili tudi češkemu predsedniku Milošu Zemanu, ki pa se tako kot Handke ni udeležil dogodka.

Književniku red Karadžordževe zvezde
Vučić je Petra Handkeja odlikoval z redom Karadžordževe zvezde za njegov "ogromni prispevek k zastopanju Srbije na kulturnem področju," poroča CNN-ov partnerski portal za Balkan N1. "Za Srbijo je pravi prijatelj, preizkušen in vztrajen tudi v najtežjih časih," je dejal Sima Avramović, vodja odbora, ki podeljuje odlikovanja. "Srbsko resnico je v celoti zagovarjal tudi takrat, ko mu je to prineslo veliko neugodja in nasprotovanja, tudi po prejemu Nobelove nagrade," je še dodal.

Od zmanjševanja pomena do zamolčanja vojnih zločinov
Ko je bilo lani oktobra naznanjeno, da bodo pisatelja ovenčali z Nobelovo nagrado, se je v javnosti razplamtela burna razprava zaradi njegove podpore nekdanjemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću.

Sorodna novica Matere Srebrenice zahtevajo odvzem nagrade Handkeju

Sporna je bila tudi njegova reportaža o potovanju v Srbijo, ki jo je napisal leta 1996 za Süddeutsche Zeitung. V tem besedilu, ki je bilo objavljeno po pokolu v Srebrenici, je pod vprašaj postavil medijsko prikazovanje Srbije kot agresorja v vojni na Balkanu. Izražal je solidarnost s Srbijo in po mnenju kritikov zmanjšal pomen ali zamolčal vojne zločine, ki jih je med vojno v nekdanji Jugoslaviji zagrešila Srbija. Leta 2006 je imel celo govor na Miloševićevem pogrebu.

Vučić v bran Handkeju že ob Nobelovi nagradi
Že po prvih kritikah odločitve, da Handkeja ovenčajo z Nobelovo nagrado, mu je Vučić stopil v bran. Srbski predsednik je nagrajencu takrat čestital po telefonu in ga povabil na obisk v Srbijo, je pisanje Novosti povzela srbska tiskovna agencija Tanjug. Med pogovorom mu je Vučić dejal, da si je nagrado zaslužil tako s svojim pisanjem in znanjem kot tudi z intelektualnim pogumom in moralnimi vrednotami, značilnimi za izredne posameznike, je še povzel Tanjug. Handke naj bi odvrnil, da bo z veseljem obiskal Srbijo in da se veseli srečanja s srbskim predsednikom. Kljub temu pa se sobotne slovesnosti ni udeležil.

Eden najvplivnejših pisateljev na povojnih evropskih tleh
Leta 1942 rojeni Handke, sin koroške Slovenke, se je po drugi svetovni vojni uveljavil kot eden najvplivnejših pisateljev v Evropi. Podpisuje obsežen opus del v različnih žanrih, njegova bibliografija tako vsebuje romane, eseje, dramska dela in scenarije. Napisal je tudi več filmskih scenarijev, z Wimom Wendersom na primer za kultni film Nebo nad Berlinom.