Največji izziv za novoimenovano direktorico Kinodvora bo uresničitev načrtov izgradnje minipleksa v podhodu Ajdovščina. Foto: BoBo
Največji izziv za novoimenovano direktorico Kinodvora bo uresničitev načrtov izgradnje minipleksa v podhodu Ajdovščina. Foto: BoBo

Metka Dariš bo petletni mandat prevzela 20. aprila, na mesto direktorice pa prihaja iz Slovenske kinoteke, kjer je zadnjih sedem let vodila muzejski oddelek.

Diplomantka oblikovanja vizualnih komunikacij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje vodenje ljubljanskega kina prevzema od Nine Peče Grilc, ki je mestni javni zavod vodila od oktobra 2008, ko je Kinodvor prešel pod upravljanje Mestne občine Ljubljana. Že od samega začetka je bila sicer del skupine, ki je pod vodstvom Silvana Furlana zasnovala delovanje Kinoteke, se lotila prenove Kinodvora, ustanovila festival Kino Otok in Art kino mrežo.

Ob nadaljevanju izpopolnjevanja poslanstva mestnega kina bo največji izziv za novoimenovano direktorico uresničitev skupnih načrtov z ljubljansko občino ‒ izgradnja minipleksa v podhodu Ajdovščina, katerega odprtje je predvideno v letu 2022. Tudi sama je, kot so še sporočili iz Kinodvora, prepričana, da je kino na pragu novega obdobja, v katerem se bo lotil te pomembne naloge.

"Priložnost, da Kinodvor svoje dejavnosti razgrne, obogati in nadgradi v minipleksu, je neposredni rezultat preteklega dela, truda, ambicij in uspehov vrhunske Kinodvorove ekipe pod vodstvom Nine Peče Grilc ter zasluga strateške podpore ustanoviteljice, ki se jim lahko samo zahvalim, da je Kinodvor postal nepogrešljiv," je povedala ob imenovanju.

Simon Kardum vodi Kino Šiško vse od njegove ustanovitve leta 2008. Foto: BoBo
Simon Kardum vodi Kino Šiško vse od njegove ustanovitve leta 2008. Foto: BoBo

Tretji direktorski mandat pa je ljubljanski mestni svet na ponedeljkovi seji potrdil direktorju Kina Šiška Simonu Kardumu, ki vodi center od njegove ustanovitve leta 2008.

"Presodil sem, da je ponovna kandidatura smiselna zaradi zelo kompleksnih projektov, ki jih imamo začrtane za naprej in so povezani z našo vlogo pri pripravi lokalne kulturne strategije, ter obvez, ki jih imamo do evropskih partnerjev," je dejal Kardum. Kot dodaten razlog je navedel še celovito prenovo Trga prekomorskih brigad, kjer kino stoji in do katere bo po pisanju Dnevnika verjetno prišlo, če bo Ljubljana uspešna pri kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2025.