Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Ocenjujemo - Arhiv

Pablo Neruda: Tvojih nog se dotikam v senci in druge neobjavljene pesmi

Čilski pesnik Pablo Neruda je že v času življenja postal literarni zvezdnik, s poezijo je polnil stadione in prejemal priznanja, med drugimi tudi Nobelovo nagrado za književnost.

Jurij Hudolin: Pudak in Rosenmind

Jurij Hudolin se zlasti v zadnjih letih poleg poezije intenzivno posveča tudi pisanju romanov.

Andraž Teršek: Razmetanost pozlačenega drobca

Po proznem prvencu Brutalci, v katerem nam je Andraž Teršek postregel s številnimi žanri in filozofskimi uvidi, je pred nami še pesniški prvenec avtorja, ki je v javnosti znan zlasti kot pravni filozof, profesor in pisec knjig na temo ustavnega prava.

Zelena knjiga

Zelena knjiga, eden od letošnjih oskarjevskih favoritov, ne skuša izumiti tople vode. Film ceste križa s priliko o odbitem paru, ki mora uvideti, da smo si ljudje bolj podobni kot različni. Pa ne, da je Peter Farrelly "rešil" vprašanje rasizma v Ameriki?

Film: Mož iz ozadja

Mož iz ozadja, sardoničen pogled na mahinacije za zaprtimi vrati Busheve Bele hiše, dve uri kroži okrog uganke, na katero na koncu nima odgovora: Kdo je v resnici Dick Cheney? Vsekakor je mož, ki ne pojasnjuje in se ne opravičuje.

Roma

Čeprav se pri pisanju o filmu rado razmetava z oznako "mojstrovine", je Roma ena od redkih priložnosti, ko je krilatico vredno privleči na dan in jo prezračiti.

Ivo Svetina: Iz kitajskega zvezka 2013

Ko se pesnik dokoplje do dvomestne številke izdanih zbirk in jih ni več mogoče preprosto poimensko nanizati, že postane živi klasik.

Kurt Vonnegut: Zbrane zgodbe, prva knjiga

Posthumne izdaje zgodnjih, nepubliciranih ali izgubljenih del velikanov svetovne književnosti so vedno pospremljene z zrnom soli.

Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.

Tatiči

Hirokazu Koreeda s svojo "umetnostjo empatije", ki je mojstrsko utelešenje našla v Tatičih, naslika precej drugačen portret sodobne Japonske, kot ga ponujajo podobe tehnološko sijajnih megalopolisov.

Igor Grdina: Ivan Cankar, portret genija

Igor Grdina je v knjigi Ivan Cankar – portret genija zajel Cankarjevo življenje skozi vsa obdobja, od otroštva na Vrhniki, vere in dojemanja sveta, ki so se pri mladem Cankarju že zgodaj pokazali v jasni luči in ostali do konca življenja.

Filmska recenzija: Aquaman

Mit o Atlantidi, domnevnem starodavnem otoku, ki naj bi se potopil na dno Atlantskega oceana, buri človeško domišljijo že stoletja.

Filmska recenzija: Robin Hood

Smrt, davki in ciklična vračanja Robina Hooda – nekatere stvari so v življenju pač stalnica. V najnovejšem utelešenju skuša Robin iz Loxleyja zajahati trend filmov o superjunakih.

Kristian Koželj: Muzej zaključenih razmerij

Pesniški prvenec Kristiana Koželja Muzej zaključenih razmerij uvajajo verzi o vrnitvi, pri čemer pa vrnitev ni razumljena toliko kot dejanje (samo)izpolnitve ali kot čas, namenjen premisleku o ...

Tomo Podstenšek: Ribji krik

Ribji krik Toma Podstenška je enovito zastavljena kratkoprozna zbirka, ki z upovedovanjem izgube smisla in praznine v posameznikovem življenju gradi na nastavkih, ki jih je pisatelj nakazal že v ...

Marcel Štefančič, jr.: Ivan Cankar – eseji o največjem

Marcel Štefančič jr., avtor osupljivega niza knjig, že na prvi strani nove knjige s 16 eseji o Cankarju, največjem, udari po bralcu tako neprizanesljivo, kot je po njegovem mnenju tudi pisatelj v ...

Filmska recenzija: Kursk, prekletstvo globine

Ko je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja padel berlinski zid, tista stvarna manifestacija geopolitičnega koncepta železne zavese, v kateri se je udejanjala vsa brutalnost in absurdnost ...

Filmska recenzija: Suspiria

Romantična drama Pokliči me po svojem imenu , obsijana s soncem italijanskega podeželja in zavita v topel plašč nostalgije, je bila marsikomu eden najljubših filmov lanskega leta.

Sandra Erpe: Prtljaga

S skladbo Sedež ob oknu je Novomeščanka Sandra Erpe nadgradila svoje kantavtorstvo, ki ga je začela z objavo debitantskega albuma Sinonim za mojo mladost.

Jacques Le Rider: Dunajska moderna in krize identitete

O Dunaju in dunajski moderni, od slikarstva in arhitekture prek glasbe in literature pa vse do psihoanalize, medicine in filozofije, je bilo napisanih na stotine knjig in na tisoče člankov povsod po ...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...