Do 15. marca se bo v tekmovalnem programu Dnevov komedije predstavilo osem predstav, prva je na vrsti Inštrukcija Eugena Ionesca v  izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana. Foto: Urška Boljkovac
Do 15. marca se bo v tekmovalnem programu Dnevov komedije predstavilo osem predstav, prva je na vrsti Inštrukcija Eugena Ionesca v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana. Foto: Urška Boljkovac
Andrej Težak - Tešky
Letošnja novost so delavnice standupa, ki jih vodi Andrej Težak Tešky. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Sleparja v krilu
Lani si je naziv žlahtna komedija prislužila predstava Sleparja v krilu v režiji Borisa Kobala in izvedbi SLG Celje. Foto: Uroš Hočevar / Arhiv SLG Celje

Tekmovalni program letos sestavlja še sedem predstav, ki si jih bodo ogledali žiranti gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, gledališka režiserka Ajda Valcl in dramaturginja Simona Hamer.

Predstave se bodo do 15. marca na Velikem odru SLG-ja vrstile ob četrtkih, petkih in sobotah, dogajanje pa bo sklenil avtorski projekt Po mojem Slovenci, pod katerega se podpisujeta Boris Kobal in Branko Završan, izvedlo pa ga bo Kulturno umetniško društvo Pod topoli.
Tekmovalna osmerica
Selektorica Tatjana Doma je v tekmovalni program poleg Inštrukcije uvrstila še farso Govorice ameriškega dramatika in scenarista Neila Simona v režiji Jake Andreja Vojevca in izvedbi celjskih gledališčnikov, komedijo Gorana Vojnovića Tak si v režiji Aleksandra Popovskega, ki je nastala v sodelovanju SiTi Teatra BTC in društva Kreker, ter satiro Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega Misterij buffo prav tako v režiji Popovskega in izvedbi SNG Drama Ljubljana.
Prav tako na Dnevih komedije tekmujejo komedija Špas teatra Pazi, m@il!, pod katero sta se podpisala Billy van Zandt in Jane Milmore, režiral pa jo je Jaša Jamnik, igra Jordija Galcerana Burundanga v režiji Nenni Delmestre in izvedbi Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, komedija Georga Axelroda Sedem let skomin v režiji Primoža Ekarta in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega ter komični triler Kraja avtorja Erica Chappella v režiji Jaše Jamnika in izvedbi SNG Nova Gorica.
Novost festivala so letos delavnice standupa, ki jih bo vodil Andrej Težak Tešky, namenjene pa so starejšim od 16 let, ki si želijo spoznati in se preizkusiti v standupu.
Tradicionalno se bo festival končal s podelitvijo nagrad za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta. Tudi letos bodo gledalci vsak večer izbrali komedijantko ali komedijanta večera in glasovali za najboljšo komedijo festivala.
Najboljše besedilo Vorkšop na Moljera
Na natečaj za žlahtno komedijsko pero je prispelo šest besedil. Strokovna komisija v sestavi Boris Kobal (predsednik), Tatjana Doma in Tina Kosi je eno besedilo zaradi nespoštovanja formalnih pogojev natečaja izločila, izmed preostalih petih pa soglasno odločila, da nagrado žlahtno komedijsko pero podeli avtorju komedije z naslovom Vorkšop na Moljera.
Objavljen je tudi javni anonimni natečaj za žlahtno komedijsko pero, za katerega bo nagrada v višini 6.000 evrov podeljena na Dnevnih komedije 2016. Natečaj je odprt do konca septembra 2015.