Leta 1940 rojeni Hočevar se je z gledališčem prvič srečal, ko si je po neuspeli maturi v Drami SNG Ljubljana poiskal honorarno zaposlitev usmerjevalca reflektorjev. AGRFT je končal v razredu Vide Juvan in prejel študentsko Prešernovo nagrado za dve diametralno nasprotni vlogi, vlogo državnega pravdnika v Bratih Karamazovih Dostojevskega (1962) in Sganarella v Molièrovem Zdravniku po sili (1963). Kmalu potem se je Rifle zaposlil v ljubljanski Drami,  igral še v drugih gledališčih, pri 34 letih pa se je odločil za svobodni poklic, kar ga je pripeljalo tudi do komercialnih projektov, radijskih iger in otroških nanizank. Foto: SiTi Teater
Leta 1940 rojeni Hočevar se je z gledališčem prvič srečal, ko si je po neuspeli maturi v Drami SNG Ljubljana poiskal honorarno zaposlitev usmerjevalca reflektorjev. AGRFT je končal v razredu Vide Juvan in prejel študentsko Prešernovo nagrado za dve diametralno nasprotni vlogi, vlogo državnega pravdnika v Bratih Karamazovih Dostojevskega (1962) in Sganarella v Molièrovem Zdravniku po sili (1963). Kmalu potem se je Rifle zaposlil v ljubljanski Drami, igral še v drugih gledališčih, pri 34 letih pa se je odločil za svobodni poklic, kar ga je pripeljalo tudi do komercialnih projektov, radijskih iger in otroških nanizank. Foto: SiTi Teater
Kako se sodobni dedek sooča s svojim vnukom, pričakovanji svoje žene in spoznanjem, da mu mlajši začenjajo odstopati sedež na praktično vsakem koraku? Foto: SiTi Teater

Dva mojstra humorja dveh generacij sta ob veselju in težavah novopečenega očeta v komediji Fotr le zamahnila z roko in sklenila, da ima dedek na zalogi še veliko več smeha. "Kaj se zgodi, ko vas zapustijo otroci in vaš dom napolnijo vnuki?" "Sladke skrbi sodobnega dedka" sta na oder postavila igralec Janez Hočevar - Rifle in Jurij Zrnec v vlogi režiserja ter jih namenila ne samo tistim, ki so se pred kratkim zgrozili, ko jim je mladina na avtobusu prijazno odstopila sedež, ampak prav vsem generacijam.
Star fotr v režiji Jurija Zrneca je (ne)uradno nadaljevanje predstave Fotr in bo 3. oktobra premierno začela novo sezono smeha v SiTi Teatru BTC. V vlogi 'starega fotra' se bo še na odru preizkusil eden največjih igralcev pri nas, prejemnik treh največjih nagrad na področju kulture - nagrade Prešernovega sklada, Borštnikovega prstana in viktorja za življenjsko delo. Igralec, ki je po neuspeli maturi honorarno delo usmerjevalca reflektorjev našel v ljubljanski Drami, kjer je iz ptičje perspektive občudoval dela legendarnih slovenskih igralcev in se pozneje vpisal na Akademijo za glasbo, radio, film in televizijo, je v svoji petdesetletni karieri delal v gledališču, pri filmu, na radiu, muzikalu in pri številnih televizijskih projektih. Janez Hočevar - Rifle slovi predvsem po svojih izjemnih komičnih vlogah, a se nikoli ni omejeval na le en žanr in je igralsko blestel tudi v drugačnih vlogah.
V monokomediji Star fotr se kot sodobni dedek sooča s svojim vnukom, pričakovanji svoje žene in spoznanjem, da mu mlajši začenjajo odstopati sedež na praktično vsakem koraku. Predstava napoveduje koktajl situacijske in karakterne komike, izpovedi starega fotra in besednih dvobojev med dedkom in babico. Vse dogodivščine je skozi očala mlajše generacije odličnih komikov prerešetal večkrat nagrajeni igralec in režiser Jurij Zrnec kot režiser.
Kako do brezplačnih vstopnic?
SiTi Teater BTC in portal MMC sta podarila štiri vstopnice za obisk prve ponovitve monokomedije Star fotr v soboto, 6. oktobra, ob 21. uri v SiTi Teatru. V nagradni igri za dve vstopnici ste lahko sodelovali z odgovorom na nagradno vprašanje:

V katerih mestih bo Janez Hočevar - Rifle s komedijo Star fotr nastopil v prvem tednu po premieri?
a) v Celju, Novem mestu in Piranu
b) v Žalcu, Grosupljem in Mariboru
c) v Žalcu, Novem mestu in Trbovljah
Žreb je odločil, da si bosta predstavo ogledala Maša Križman iz Ljubljane in Aleš Ogorevc iz Cerkelj. Nagrajencema seveda čestitamo.