Besedilo drame Draga Jelena Sergejevna so nekoliko posodobili, vendar lektorica Laura Brataševec pravi, da ob tem niso želeli uporabiti slenga. Stannia Boninsegna, ki upodablja glavno protagonistko, pa je je dodala, da je skušala stavke oblikovati tako, da niso izpadli kot
Besedilo drame Draga Jelena Sergejevna so nekoliko posodobili, vendar lektorica Laura Brataševec pravi, da ob tem niso želeli uporabiti slenga. Stannia Boninsegna, ki upodablja glavno protagonistko, pa je je dodala, da je skušala stavke oblikovati tako, da niso izpadli kot "floskule". Foto: SNG Nova Gorica/Blaž Erzetič

Zgodba je zastrašujoč pogled na svet brez idealov in vrednot, zaradi katerega se vztrajno vedemo, kot da so zanj odgovorni drugi.

Dramaturginja Ana Kržišnik Blažica

Drama, pod katero se podpisuje ruska avtorica Ljudmila Razumovska, bo drevi premierno uprizorjena na deskah Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

V predstavi sledimo dogajanju nekega večera, ko pride četverica gimnazijskih maturantov s šopkom, šampanjcem in kristalnimi kozarci nenapovedano voščit za rojstni dan svoji osamljeni profesorici matematike. Vendar se ta na prvi pogled ganljiva poteza izkaže za najperfidnejšo igro zla in okrutnosti. Dijaki hočejo namreč od profesorice dobiti ključ sefa z maturitetnimi testi ...

Uporaba utečenih metod
Ko je nastopil konec sovjetskega socializma in je denar začel mešati glave tudi socialistični mladini, se je omenjena četverica maturantov torej odločila vzeti svojo usodo in prihodnost v lastne roke, za kar so uporabili metode, ki jih je dolga desetletja prikrito učil sistem, v katerem so odraščali.

"Tako dogajanje in predvsem vzori, predstavljeni v drami, nam v Sloveniji niso tuji," je povedal režiser Alen Jelen, ki si je to predstavo že dolgo želel postaviti na oder. "Razveseljuje pa to, da se gledalci postavijo na stran profesorice in njenih prepričanj in vrednot, kar dokazuje, da ni še vse izgubljeno in da je še upanje za mlade generacije," je povedal Jelen, ki je prvič režiral v SNG-ju Nova Gorica.

V mladini se zrcalijo starši
"Čeprav je sovjetska oblast kljub naročilu besedila uprizarjanje drame za nekaj let prepovedala, ni ustavila razvoja dogodkov, ki so nas pripeljali do točke, kjer smo danes," meni dramaturginja predstave. "Ta drama zato ni samo prvič pokazala, da mladina ni več cvet naše zemlje, ampak je pokazala tudi vzgojne zablode staršev."

V vlogi ostarele osamljene učiteljice nastopa Stannia Boninsegna, maturante pa igrajo Nejc Cijan Garlatti, Vito Weis k. g., Andrej Zalesjak, Maša Grošelj in Žiga Udir. Scena je delo Urše Laboda, kostumografija Belinde Radulović, glasbo pa je ustvaril Brane Zorman.

Premiera drame je na sporedu drevi ob 20. uri na malem odru SNG-ja Nova Gorica, ogledali pa si jo bodo tudi predstavniki ruskega veleposlaništva v Sloveniji.

Zgodba je zastrašujoč pogled na svet brez idealov in vrednot, zaradi katerega se vztrajno vedemo, kot da so zanj odgovorni drugi.

Dramaturginja Ana Kržišnik Blažica