Luciano Pavarotti je pustil velik pečat v svetu opere. Foto: EPA
Luciano Pavarotti je pustil velik pečat v svetu opere. Foto: EPA

Britansko glasbeno nagrado za klasično glasbo bi moral italijanski operni pevec prejeti že leta 2007, a je tistega leta umrl. Na prireditvi 2. oktobra jo bo v njegovem imenu zdaj sprejela njegova žena Nicoletta Mantovani Pavarotti, poroča BBC. "Čudovito je, da bo glasbena industrija tako počastila Luciana, še posebej ker bo to v času, ko praznujemo 50 let od njegovega prvega snemanja," je dejala ob naznanitvi podelitve.

Po besedah organizatorjev klasičnih britov to nagrado podelijo izjemnim posameznikom, ki so resnično pustili vpliv s svojo glasbo in performansi.

Pavarotti se je med najslavnejše pevce zavihtel skupaj s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom, s katerima je tvoril zasedbo Trije tenorji. Ti so bili izjemno uspešni in so klasično glasbo približali širši javnosti. Brita za življenjsko delo sta dobila tudi Domingo in Carreras, prvi leta 2006, drugi pa tri leta pozneje.

Kot je znano, so pred kratkim objavili tudi videoposnetek Pavarottijevega debija na britanski televiziji pred 50 leti. Posnetek arije iz Puccinijeve La Boheme je bil pol stoletja v njegovem osebnem arhivu, zdaj pa so ga objavili kot del albuma, na katerem je 50 najboljših Pavarottijevih izvedb največjih opernih in drugih glasbenih del.

Vabljeni k poslušanju Pavarottijeve izvedbe arije Nessun dorma iz Puccinijeve opere Turandot.