Dorica Makuc (1928–2020). Foto: YouTube, zajem zaslona
Dorica Makuc (1928–2020). Foto: YouTube, zajem zaslona

Rodila se je leta 1928 v Vidmu v Italiji, zgodnje otroštvo pa nato preživela v Gorici, zaradi fašističnega preganjanja se je njena družina preselila v Domžale. Po šolanju v Ljubljani in Beogradu je v petdesetih letih prejšnjega stoletja najprej delala za Primorski dnevnik, nato na predstavništvu jugoslovanske zunanje trgovinske zbornice v Milanu. V šestdesetih letih pa se je nato zaposlila na takratni RTV Ljubljana, piše Primorski dnevnik.

Ustvarila je številne dokumentarne filme, v katerih je poudarjala pomen malega človeka, njegovo trpljenje in boj za boljši jutri. V dokumentarni program je vnesla problematiko slovenskih manjšin in primorskega človeka.

Na Primorskem se je med drugim zapisala v spomin ljudem z dokumentarcem Žerjavi letijo na jug, v katerem je leta 1975 prvič predstavila aleksandrinke, je avtorica knjig In gnojili boste nemško zemljo, Aleksandrinke, Sardinci, Primorska dekleta v Nemčijo gredo in Ameriška Slovenka iz Vipavske doline. Leta 2017 je bila ena od treh nagrajenk za življenjsko delo na osrednji proslavi Slovencev v Italiji. Zadnja leta je živela v Renčah pri Novi Gorici.