Igralka je umrla 29. januarja na svojem domu v Rimu, obdana z družino, ki je tudi sporočila novico o njeni smrti, navaja italijanska tiskovna agencija ANSA.

Sandra Milo (11. marec 1933–29. januar 2024). Foto: EPA
Sandra Milo (11. marec 1933–29. januar 2024). Foto: EPA

Sandra Milo (s pravim imenom Salvatrice Elena Greco) se je rodila 11. marca 1933 v Tunisu. Študirala je na milanski univerzi in sočasno delala kot model. Svojo prvo filmsko vlogo je odigrala leta 1955 v celovečercu Lo scapolo (Samec) v režiji Antonia Pietrangelija z Albertom Sordijem v glavni vlogi. Prva večja vloga je sledila štiri leta kasneje po zaslugi producenta Morisa Ergasa, in sicer v filmu General della Rovere v režiji Roberta Rossellinija. Pojavila se je tudi v njegovem filmu Vanina Vanini iz leta 1961, a je bila filmarjeva kariera prekinjena, ko je bil film deležen ostrih kritik na beneškem festivalu.

Zaslovela je leta 1963 z vlogo Carle v znamenitem filmu Federica Fellinija, naslovljenem , v katerem je nastopila kot dekle protagonista, ki ga je upodobil Marcello Mastroianni. Dve leti kasneje je nastopila še v Fellinijevem Giulietta degli spiriti (Julija in duhovi). Obe vlogi sta ji prinesli nagrado italijanskih filmskih novinarjev nastro d'argento. Znano je, da je Fellini igralko še posebej oboževal in ji je v obeh omenjenih filmih namenil vlogi z močnim erotičnim nabojem.

Med drugim je sodelovala tudi s priznanima italijanskima režiserjema Gabrielejem Muccinom in Pupijem Avatijem ter s francoskima Jeanom Renoirjem in Claudom Sautetom.

Sandra Milo se je še septembra lani udeležila premiere filma Priscilla na festivalu v Benetkah. Foto: EPA
Sandra Milo se je še septembra lani udeležila premiere filma Priscilla na festivalu v Benetkah. Foto: EPA

Po poroki z Morisom Ergasom se je upokojila od igranja, v zakonu se jima je rodila hči Deborah. Leta 1968 se je drugič poročila, in sicer z rimskim kirurgom Ottaviom De Lollisom, takrat se je znova upokojila. V zakonu sta se jima rodila sin Ciro in hči Azzurra. Pred filmske kamere se je znova vrnila leta 1979, njene vloge pa so se takrat preusmerile od vlog zapeljivke k bolj strogim ženskam srednjih let.

Leta 1985 jo je bilo mogoče videti na televiziji kot voditeljico televizijske oddaje za otroke Piccoli fans. Od sredine 80. let preteklega stoletja je bila občasno dejavna tudi kot pevka. V novem tisočletju jo je bilo mogoče videti predvsem na odru, med drugim je med letoma 2006 in 2007 gostovala po Italiji z gledališko priredbo 8 žensk. Pogosto jo je bilo mogoče videti tudi v televizijskih oddajah talentov.

Sandri Milo je italijanska filmska akademija v letu 2021 namenila nagrado David di Donatello za življenjsko delo. Te nagrade, ki jih podeljuje italijanska filmska akademija, veljajo za tako rekoč italijanske oskarje.