Župnijska cerkev sv. Marije matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru. Foto: Rok Omahen
Župnijska cerkev sv. Marije matere Cerkve na Pobrežju v Mariboru. Foto: Rok Omahen

Vest o smrti priljubljenega učitelja je med občinstvo ponesel časopis Mariborski večernik "Jutra", ki je tudi na kratko opisal življenje in delo priseljenega Mariborčana Miroslava (Mira) Šijanca. Poglejmo si, kdo je bil Miroslav Šijanec.

Mariborsko mestno pokopališče na Pobrežju. Foto: Rok Omahen
Mariborsko mestno pokopališče na Pobrežju. Foto: Rok Omahen
Serija Poletje 1931

Serija Poletje 1931 prinaša kratek pregled pomembnejših pa tudi povsem vsakdanjih dogodkov, ki so odmevali v naših krajih ter zunaj meja domovine pred devetdesetimi leti oziroma natančneje, poleti leta 1931. Besedilo v narekovajih je iz izvirnih časopisov iz tistega časa (Slovenec, Slovenski narod, Jutro, Jugoslovan in Mariborski večernik "Jutra"), ki so vsi dostopni na spletnih straneh Digitalne knjižnice Slovenije.

Grob Miroslava Šijanca. Foto: Rok Omahen
Grob Miroslava Šijanca. Foto: Rok Omahen
Maribor. Foto: Rok Omahen
Maribor. Foto: Rok Omahen

Profesor Miro Šijanec na mrtvaškem odru
Besedilo iz današnjega prispevka je bilo prvotno objavljeno v časopisu Mariborski večernik "Jutra", 30. julija 1931: "Davi [danes zjutraj] okrog 5. ure je na svojem domovanju v Gosposki ulici št. 58 izdihnil v krogu svoje družine 62letni profesor Miro Šijanec, v Mariboru radi svojega ljudomilega in prijaznega značaja znana osebnost. Rojen je bil 18. julia 1869 pri Sv. Lenartu pri Ptuju [Podgorci pri Veliki Nedelji] kot sin pokojnega nadučitelja Lovra Šijanca ter po dovršenih študijah na učiteljišču v Mariboru služboval najprej pri Sv. Urbanu pri Ptuju [Destrnik], zatem v Poljčanah in na Cvenu [pri Ljutomeru]. Nato je posečal [obiskoval] višjo pedagoško šote na Dunaju, kjer je diplomiral za učitelja na meščanskih šolah. V tej funkciji je bil prestavljen v Pulj na takratno `državno šolo´, nakar je bil premeščen v Maribor, kjer je dalj časa deloval kot vadniški učitelj in pozneje kot profesor na učiteljišču, dokler ni bil vpokojen. V popreobratnem času se je kot član Narodnega sveta živahno udejstvoval v boju za priklopitev slovenskega Korotana materi Jugoslaviji ter si je tudi kot prvi slovenski šolski nadzornik v Mariboru pridobil lepe zasluge za reorganizacijo tedanjega nemškega šolstva v Mariboru. Pokojnik je bil dalje zapriseženi sodni tolmač za nemški in italijanski jezik pri mariborskem okrožnem sodišču, navdušen član `Sokola´, in predsednik uradniške menze. Legija njegovih učencev se s hvaležnostjo spominja svojega učitelja in mentorja, a številni znanci in prijatelji objokujejo prerano smrt vedno temperamentnega in veselega moža."

Foto: Rok Omahen
Foto: Rok Omahen
Maribor. Foto: Rok Omahen
Maribor. Foto: Rok Omahen

Poslednje počivališče na Pobrežju
"Blagi pokojnik zapušča vdovo Elizo in štiri otroke: 30letnega dr. phil. Franjo Šijanca, umetnostnega zgodovinarja, učiteljico Miro, por. Gačnik, sedaj v Guštanju [Ravne na Koroškem], konservatorista Dragotina, sedaj v Pragi in Stanka, študenta filozofije v Ljubljani. Bodi simpatičnemu šolniku lahka zemljica slovenska, katero je tako iskreno ljubil, žalujočim naše iskreno sožalje. Pogreb se bo vršil v soboto ob 16. uri popoldne na mestnem pokopališču na Pobrežju."

Več informacij o Miroslavu Šijancu je na voljo tudi na spletni strani Obrazi slovenskih pokrajin in v Slovenskem biografskem leksikonu.

Rok Omahen je dokumentalist-raziskovalec iz TV arhiva in dokumentacije RTV Slovenija. rok.omahen@rtvslo.si