Izdelke sedmih režiserjev je v film I miss Sonia Henie (na fotografiji prizor iz filma) združil Karpo Godina. Cenzorji niso bili navdušeni. Foto:
Izdelke sedmih režiserjev je v film I miss Sonia Henie (na fotografiji prizor iz filma) združil Karpo Godina. Cenzorji niso bili navdušeni. Foto:

V Menzi pri koritu na Metelkovi je v okviru šole dokumentarnega filma Moja digitalna zgodba, ki poteka v produkciji zavoda KITCH, potekalo javno predavanje filmskega režiserja, scenarista in pedagoga Karpa Godine. Skupaj z Godino in moderatorjem dogodka filmskim kritikom Jurijem Medenom je govoril o procesu, pasteh in (umetniški) svobodi pri ustvarjanju dokumentarcev, zlasti tistih, ki se ukvarjajo z marginaliziranimi družbenimi skupinami.

Prikazali so film I Miss Sonja Henie, ki so ga v 70. letih skupaj ustvarili Karpo Godina (hkrati tudi v vlogi povezovalca tega omnibusa), Tinto Brass, Miloš Forman, Buck Henry, Dušan Makavejev, Paul Morrissey in Frederick Wiseman. Pogovorili so se o ustvarjalnem procesu, v katerem je film nastal.

Zamisel filma I Miss Sonja Henie je bila, da Godina za sodelovanje pridobi različne režiserje, ki so morali ustvariti kratki film z isto kamero, v istem objektu in v istem kadru, pri čemer so imeli proste roke, v filmu pa je moral nekdo od igralcev izreči stavek "pogrešam Sonjo Henie". Godini je med beograjskim filmskim festivalom FEST leta 1971, skupaj z nekaterimi drugimi tujimi in jugoslovanskimi režiserji, to tudi uspelo: prepričal je zgoraj omenjene avtorje za sodelovanje pri projektu.

Naslov izhaja iz izreka slavnega psička iz stripov Snoopyja "I Miss Sonja Henie". Risani lik Snoopy je naveden tudi kot scenarist filma. Film je bil prikazan v newyorškem kulturnem centru BAM leta 2007 v okviru retrospektive jugoslovanskega črnega vala iz 60. let in predstavitve izbranih kratkih filmov Karpa Godine.

A. K.