Nastopajočim Woodstocka je leta 1969 v treh dneh prisluhnilo skoraj pol milijona ljubiteljev glasbe. Foto:
Nastopajočim Woodstocka je leta 1969 v treh dneh prisluhnilo skoraj pol milijona ljubiteljev glasbe. Foto:
Jimi Hendrix
Zadnji dan festivala je na oder stopil tudi slavni Jimi Hendrix.
Woodstock
Logo festivala je oblikoval Arnold Skolnick, ki si je silhueto ptice sprva zamislil na flavti, nato pa jo postavil na kitaro.

Obsežna kompilacija, ki bo pospremila 40 let, odkar je skoraj pol milijona ljudi v majhnem mestu Bethel 3 dni uživalo v glasbi in miru, bo izšla 18. avgusta, torej natanko na dan, ko se je festival sklenil. Paket bo nosil naslov Woodstock - 40 Years On: Back to Yasgur's Farm (Woodstock - 40 let pozneje: nazaj na Yasgurjevo farmo).

Med res obsežnim številom skladb, ki bodo izšle pri založbi Rhino, kot posebne glasbene poslastice omenjajo 19-minutno izvedbo zasedbe Dark Star Grateful Dead, Amazing Journey in Pinball Wizard skupine the Who (posnetek priložen spodaj), Feelin' Alright, ki jo je zapel Joe Cocker, Bad Moon Rising v izvedbi CCR, You've Made Me So Very Happy skupine Blood Sweat and Tears ter pesmi, ki so jih izvajali skupine oziroma izvajalci Sweetwater, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shankar, Joan Baez, Melanie, Country Joe & the Fish, Sha Na Na, the Butterfield Blues Band in Johnny Winter.

Na ploščah, za katere bo treba odšteti 79,98 dolarja, bo tudi v celoti izveden Woodstock Boogie skupine Canned Heat in We're Not Gonna Take It, ki so jo prepevali Who. Prvič bodo lahko glasbeni navdušenci doma prisluhnili, kako je Arlo Guthrie na odru Woodstocka izvedel Coming Into Los Angeles in skladbi Theme for an Imaginary Western zasedbe Mountain. S tema bodo zamenjali posnetka, ki so si ju zaradi boljšega zvoka za originalni Woodstock: 3 Days of Peace and Music sposodili z nekaj drugih koncertov.

Vrnimo se v leto 1969
Razpored skladb na komplaciji sledi dejanskemu vrstnemu redu nastopajočih legendarnega leta 1969, vključene pa so tudi napovedi nastopajočih, slavni govor Maxa Yasgurja, na čigar farmi je potekal celoten dogodek, in 'srečanje' Abbieja Hoffmana s kitaristom Petom Townshendom.

V založbi napovedujejo najcelovitejšo in najobsežnejšo zbirko Woodstockove dediščine do zdaj. "Za cilj smo si postavili, da je posnetek čim bolj realen ... da omogoči čim pristnejše doživetje. Čuti se umazanijo. Čuti se polje. Želimo vas popeljati tja. Zelo smo se trudili, da smo ustvarili resnični dokument tistega časa," pravi Cheryl Pawelski z Rhina.

Založba je ta teden izdala že nekaj plošč, in sicer Music From the Original Soundtrack and More: Woodstock in Woodstock 2, prihodnji teden pa bo izšel še DVD Woodstock: 3 Days of Peace and Music - The Director's Cut.

Glasbeniki, za katerimi je norel ves svet
Na festivalu Woodstock, s katerim se še danes identificira celotna generacija Američanov, se je zgodil med 15. in 18. avgustom. V teh dneh se je na odru zvrstilo 32 najbolj znanih glasbenikov tistega časa in še danes velja festival za enega največjih trenutkov v zgodovini popularne glasbe.

M. K.