Akademija 23. Lirikonfesta s podelitvijo nagrad junija, točen datum bodo javnosti še sporočili. Kot so pojasnili na STA-ju, naj bi se to zgodilo februarja ali aprila. Predfestivalsko dogajanje bo potekalo med februarjem in majem, pofestivalsko med septembrom in decembrom 2024.

Na Lirikonfestovi akademiji Poetična Slovenija 2024 bodo podelili tri literarne nagrade in dvoje plaket.

Podelili bodo mednarodno Pretnarjevo nagrado 2024 – častni naslov ambasador poezije, slovenske književnosti in jezika; velenjico – čašo nesmrtnosti 2024 – vseslovensko literarno nagrado za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle v 21. stoletju in krilato želvo 2024 – vseslovensko literarno nagrado za najboljši slovenski literarni potopis, knjižno objavljen v preteklem letu, ali za razpisno najboljši knjižno še neobjavljen slovenski literarni potopis.

Podelili bodo tudi Lirikonov zlát 2024 – mednarodno literarno priznanje za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle iz razpisno izbranih tujih jezikov v slovenščino ali/in (bienalno) iz slovenščine v razpisno izbrane tuje jezike ter Lirikonfestov zlát 2024 – bienalno literarno priznanje za najtehtnejši esej na temo festivalnega književnega omizja.

Tema književnega omizja oziroma debatnih refleksij je Novoustvarjalni literarni okusi v slovenski poeziji in literarnem potopisu 21. st.: preobilje nepresežnosti, neizrečenosti, neprevedljivosti in nepopisanosti ...?!

Na 23. Lirikonfestu bo tradicionalno predstavljenih 21 festivalno izbranih slovenskih in tujih književnih ustvarjalcev, prevajalcev in mednarodnih posrednikov novejše poezije, slovenske književnosti in jezika, med njimi tudi nagrajenci festivala.

23. Lirikonfest Velenje bo pospremila tudi bienalna festivalna antologija Rp. Lirikon21 (2022–2023/2024), vključena v fotomonografijo portretov lavreatov idr. književnih gostov Lirikonfesta Velenje med letoma 2002 in 2023.

Lirikonfestova mednarodna književniško-prevajalska rezidenca v Velenju pa bo v letu 2024 gostila najmanj enega izbranega književnega ustvarjalca oziroma prevajalca.