Od Ljubljane do sveta in nazaj
Navduševala je predvsem kot izvrstna in predana izvajalka samospeva ter za svoje nastope prejela številne pozitivne kritike, kot pedagoginja pa je vzgojila številne pevske soliste, ki ustvarjajo v Sloveniji in po svetu.

Koncertirala je z vsemi slovenskimi in jugoslovanskimi ter številnimi tujimi orkestri v številnih državah po Evropi in svetu. Večkrat je nastopila tudi s klavirskim Triom Lorenz in sopranistko Zlato Ognjanović, slišati pa jo je bilo mogoče tudi v več opernih produkcijah, kjer je med drugim igrala vlogo Erde v Wagnerjevi operi Rensko zlato pod taktirko Lovra von Matačića in vlogo Oktavijana v Straussovem Kavalirju z rožo pod taktirko Vladimirja Benića.

Leta 1984 se je za Radio Slovenija spominjala začetkov svoje pevske kariere: "Najraje se pa spominjam zadnje na Bemusu, to je v Beogradu, kajti isti dan sem pela tudi v tretji etapi na tekmovanju v Zagrebu. Lahko si predstavljaš, kako sem bila zmedena; koncerta nikakor nisem mogla, niti hotela odpovedati, kot tudi ne prvi nagradi. No, RTV Ljubljana je poslala svoj službeni avto, ki me je v uri in 20 minut pripeljal iz Zagreba na Brnik. Tik pred koncertom so potem zvečer javno povedali, da sem prejela prvo nagrado. Res imam lepe spomine na ta koncert in na Šivičevo skladbo zaklinjanja."

Za arhiv Radia Slovenija je posnela na stotine samospevov
Eva Novšak - Houška je študirala klavir in solopetje na ljubljanski Akademiji za glasbo, izobrazbo je nadaljevala na salzburškem Mozarteumu, nato pa na Visoki šoli za glasbo na Dunaju, kjer je končala specializacijo in prejela priznanje kot najboljša študentka. Zmaga na jugoslovanskem tekmovanju mladih glasbenikov v Zagrebu leta 1969 in sodelovanje na mednarodnem tekmovanju v Parizu leta 1970 sta ji odprla pot na domače in tuje koncertne odre.

Bila je redna gostja priznanih festivalov, kot so Midem Classic v Cannesu, Dubrovačke ljetne igre, Baročni festival Varaždin, Bemus Beograd, Steiricher Herbst v Gradcu, Ohridsko ljeto, Zagrebški bienale, Varšavska jesen, Festival komorne glasbe Radenci in Festival Ljubljana.

Krstno je izvedla številna dela slovenskih skladateljev, izmed katerih so bila številna ustvarjena prav zanjo, za arhiv Radia Slovenija pa je posnela na stotine samospevov in vokalno-instrumentalnih skladb domačih skladateljev, je za Radio Slovenija povedal Dejan Juravić. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in priznanj, med njimi Župančičevo nagrado in nagrado Društva slovenskih skladateljev.