Pripravil jo je Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje (ZRIPS) s fotografom Blažem Stančičem Kobalom.

Foto: Blaž Stantič Kobal
Foto: Blaž Stantič Kobal

Letošnje leto v Cankarjevem domu začenjajo z novim razstavnim ciklom, ki so ga poimenovali Vidni nevidni. Cikel je, kot so zapisali v Cankarjevem domu, namenjen predstavitvi umetniških projektov z obravnavanimi vsebinami in tematikami, ki se pogosto znajdejo na robu, odrinjene in prezrte, pogosto stigmatizirane ter v družbi nerazumljene.

Z vzpostavitvijo novega razstavnega cikla želijo, da se tovrstne vsebine lahko enkrat na leto predstavijo v prostorih Cankarjevega doma in vsaj delno dobijo svoj glas in vidljivost. Program začenjajo z razstavo portretov oseb z motnjo v duševnem razvoju, ki je nastala v sodelovanju z ZRIPS-om in Kobalom.

Stantič Kobal se je s fotografijo začel ukvarjati v najstniških letih. Sodeloval je na več fotografskih natečajih, med drugim tudi na natečaju Rovinj Photodays leta 2021, kjer je s serijo z naslovom Melanholične misli osvojil drugo mesto. Na fotografskem natečaju v okviru festivala Vizije leta 2021, ki ga prireja Javni sklad za kulturne dejavnosti, je s serijo Melanholične misli osvojil prvo mesto, so še dodali.

V fokusu njegovega opazovanja in zanimanja so ljudje s svojim bivanjskim okoljem. Fotograf skozi svoje fotografije raziskuje socialne tematike, odnose med ljudmi in njihovo prepletenost z vsakdanjim prostorom bivanja in delovanja.