Pretekla življenja si je ogledalo 3873 obiskovalcev Kinodvora. Foto: FIVIA – Vojnik
Pretekla življenja si je ogledalo 3873 obiskovalcev Kinodvora. Foto: FIVIA – Vojnik
Sorodna novica Pretekla življenja

Omenjenima filmoma sledijo s po več kot 2500 gledalci še filmi Po soncu, Oppenheimer, Milosti polni in Trikotnik žalosti.

V Kinodvoru so zadovoljni s celoletnim obiskom – skupno so našteli skoraj 126.000 obiskovalcev. Sicer je Kinodvor rekordno število obiskovalcev naštel leta 2019, v zadnjem predkoronskem letu. Takrat je ljubljanski mestni kino obiskalo 134.052 gledalcev. Leta 2022, ko so bili protikoronski ukrepi v veljavi še do sredine aprila, pa 109.865 obiskovalcev. Lani je mestni kino zaznamoval stoletnico kina na Kolodvorski, dvajsetletnico art kina in petnajst let Javnega zavoda Kinodvor. V tem letu so na 1990 projekcijah našteli 125.913 obiskovalcev, vključno s programom za mlada občinstva s filmsko vzgojo, za katerega je bilo to najbolj obiskano leto doslej.

V Kinodvoru so lani našteli skoraj 126.000 obiskovalcev. Foto: Kinodvor/Matjaž Rušt
V Kinodvoru so lani našteli skoraj 126.000 obiskovalcev. Foto: Kinodvor/Matjaž Rušt

Lansko leto je bilo izjemno tudi za slovenski film, saj so v Kinodvoru na 275 projekcijah predvajali 49 filmov in filmskih sklopov, kar si je ogledalo 14.348 obiskovalcev.
Našteli so tudi več kot dva tisoč ogledov filmov iz šolskega programa in programa Filmskih srečanj ob kavi na platformi videa na zahtevo. Projekcije na prostem Letnega Kinodvora na Kongresnem trgu pa je po naših ocenah obiskalo približno 5600 ljudi.

Sorodna novica Tár

Šolarji v kinu
Program za mlada občinstva s filmsko vzgojo, ki ga sestavljajo družinski program Kinobalon, Kinotrip – mladi za mlade in Kinodvorov šolski program, je v lanskem letu obiskalo 39.987 gledalcev na 531 projekcijah, od tega 14.746 v Kinobalonovem rednem programu, 25.241 otrok in mladih pa na 247 projekcijah v okviru šolskega programa. Poleg tega si je na 28 spletnih šolskih projekcijah filme ogledalo 2024 mladih, v Kinotripovem rednem programu s festivalom pa smo našteli 1403 mlade gledalce.

Dodatno si je v projektu Film in duševno zdravje izbrani program filmov prek spleta ali v sodelujočih kinematografih ogledalo več kot 9000 učencev po vsej Sloveniji. Projekt izvaja Kinodvor s podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dež pregnal največ projekcij doslej
Na Filmu pod zvezdami, ki ga Kinodvor pripravlja v soorganizaciji z Ljubljanskim gradom, so morali lani zaradi slabih vremenskih pogojev odpovedati največ projekcij doslej. Čeprav so jih izvedli le polovico, so našteli 11.219 obiskovalcev. V primerjavi s prejšnjimi leti to v povprečju pomeni večji obisk posameznih projekcij.

Sorodna novica Metka Dariš: Udobje kavča ni odvrnilo gledalcev od kina

Legendarni stoletniki
V letu obletnic so v Kinodvoru zasnovali novo programsko sekcijo Ponedeljki, ki je namenjena (ponovnemu) odkrivanju in potovanju po bogati filmski krajini. Letos pa nadaljujejo z nizom projekcij filmov, ki obeležujejo stoletnico kina na Kolodvorski. Med drugim bomo vsak mesec predstavili delo enega od legendarnih režiserjev, igralcev in filmskih osebnosti, ki bi letos dopolnili sto let.