Aretirali so tudi glavnega osumljenca, s tem pa se je končala več mesecev trajajoča policijska operacija.

Pablo Picasso, Tête (Glava). Foto: Reuters
Pablo Picasso, Tête (Glava). Foto: Reuters

Picassovi sliki, gre za umetnikovo pozno delo, je naslov Tête (Glava), Chagallovi pa L’homme en prière (Moški ob molitvi). Deli so leta 2010 ukradli iz vile v Tel Avivu, ki j v lasti družine Herzikovič. Takrat so vrednost slik ocenili na 900.000 dolarjev. V istem ropu so iz sefa v vili ukradli nakit v vrednosti 680.000 dolarjev, ki ga po poročanju Guardiana doslej niso našli.

Preboj v deset let trajajočem iskanju ukradenih slik so preiskovalci dosegi leta 2022, ko je belgijska policija prejela obvestilo, da sliki prodaja trgovec v valonski prestolnici Namur.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osumljenca, 68-letnega izraelskega trgovca z luksuznimi urami, ki ga belgijska policija imenuje Daniel Z, so zasledovali več mesecev. Prejšnji teden so na zahtevo tožilstva preiskali osumljenčev dom, kjer so našli večje zneske denarja, ne pa tudi slik. Na podlagi lani pridobljenih podatkov se je izkazalo, da osumljenec dejansko ima ukradena dela in da bi jih lahko hranil na svojem domu ali domu enega od svojih sorodnikov.

Marc Chagall, L’homme en prière (Moški ob molitvi). Foto: Reuters
Marc Chagall, L’homme en prière (Moški ob molitvi). Foto: Reuters

"Čeprav je osumljenec priznal, da ima sliki, ni želel povedati, kje ju je shranil," je za belgijski časopis Le Soir povedal predstavnik policije.

Preiskavo so razširili v stavbo v Antwerpnu, kjer je bila nekoč prodajalna umetnin, povezana s preteklimi primeri ukradenih slik. Tam so našli dve leseni škatli s privitimi pokrovi. Ko so ju odprli, so v njih našli ukradeni umetnini. Sliki sta bili v izvirnem okvirju in dobro ohranjeni.