Foto: Tomo Jeseničnik/KGLU
Foto: Tomo Jeseničnik/KGLU

Razstava bo na ogled v Koroški galeriji likovnih umetnosti do 3. marca 2024.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu je na ogled razstava Glasba pred in za objektom, na kateri predstavlja izbor del, ki so nastala v sodelovanju koroškega umetnika Uweja Bressnika in angleškega slikarja ter džezovskega kitarista Keitha Rowa. Njun projekt so v galeriji povezali z izbranimi artefakti slovenskih umetnikov Saše Vrabiča in Marka Batiste pod skupnim imenom Razširjena edicija.

KGLU se na koncu leta posveča podobi zvoka
Umetnika Uwe Bressnik in Keith Rowe projekt z naslovom Glasba pred in za objektom (The Music Before and Behind the Object) že nekaj let razvijata v sodelovanju s studiem Tonspur v muzeju Quartier na Dunaju, v njem pa se posvečata vizualni predstavitvi zvoka in glasbe. Razstava predstavlja variacije in povečave gramofonskih plošč Bressnika, tihe zvočne objekte ter pripovedne slike Keitha Rowa, samoreferenčne grafike (možne partiture) in montaže visečih kitar.

Foto: Tomo Jeseničnik/KGLU
Foto: Tomo Jeseničnik/KGLU

Bressnik in Rowe sta umetnika z zelo različnim izvorom, ozadjem in poetiko, vendar ju druži poseben interes v vizualni predstavitvi zvoka in glasbe. Oba sta aktivna kot improvizacijska glasbenika in se zato zelo zavedata procesne narave zvoka.

Dve razstavi v enem: Razširjena edicija
V razstavnem projektu, ki je zasnovan posebej za prostor velike dvorane Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, so njuna dela povezali z izbranimi artefakti dveh slovenskih umetnikov, ki prav tako raziskujeta vizualni nagovor na presečišču podobe in zvoka.

Slovenjgraški umetnik Sašo Vrabič je ob nekaterih starejših delih pripravil popolnoma nove slike in objekte, ki vključujejo tudi elemente zapisov za gluhe, intermedijski umetnik Marko Batista pa interaktivne, hibridne, vizualno-zvočne objekte/asemblaže, s katerimi "vizualizira" izvirne zvočne kulise in ilustrira distopični svet prihodnosti, so še sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.