Foto: EPA
Foto: EPA

Priprave na olimpijske igre v Parizu so v polnem teku in tudi francosko ministrstvo za kulturo ima "nacionalne ambicije" glede kulturnega programa, povezanega z olimpijskimi in paraolimpijskimi igrami. "Programi nacionalnih prireditev in javnih ustanov ministrstva so bili za kulturno olimpijado prirejeni, da bi spodbudili projekte, ki na edinstven in izviren način raziskujejo izmenjave in povezave med kulturo in športom," piše na spletni strani francoskega ministrstva.

Med osmimi večtedenskimi tematskimi prireditvami na rezidenčnem bivanju v kompleksu v pariški filharmoniji La Villette v francoski prestolnici s podporo združenja priljubljenega nogometaša Kyliana Mbappéja nastaja najambicioznejši projekt 36-letne ameriške umetnice Rachel Marks, ki od leta 2010 živi in dela v Parizu. Odprtje njene instalacije bo 29. maja 2024 v istih prostorih filharmonije v sklopu začetka olimpijskih iger v Parizu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Nastaja 80-metrska umetnina, ki slavi skupno preteklost in prihodnost
Na tisoče strani recikliranih knjig in glasbenih partitur se bo naslednje poletje v pariški filharmoniji dvignilo v 80-metrsko instalacijo z imenom Symfolia in z motivom, s katerim se umetnica iz Oklahome ukvarja že vso svojo kariero: kako papir, ki izvira iz narave, predelujejo in preoblikujejo človeške skupnosti, vendar sčasoma postane zanemarljiv.

Rachel Marks zbira odvržen papir in lepi liste drugega na drugega, da ustvari vse od majhnih motivov do velikih reliefov. Njene instalacije spominjajo na rastlinske strukture in celo posnemajo kroge lesenih debel, pri tem pa izkorišča različne odtenke, ki jih listi sčasoma pridobijo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Med nastajanjem pripravljajo izobraževalne delavnice za otroke, ki soustvarjajo umetnino
Rachel Marks projekt opisuje kot monumentalno instalacijo, živi ekosistem, drevesa z istimi koreninami, ki govorijo o raznolikosti ter odnosu med naravo in človeštvom. Dve leti dela bosta potrebni za nastanek dela, ki bo tri mesece predstavljeno javnosti v pariški filharmoniji.

Določena družbena skupina bo podrobneje spremljala njen proces in jo soustvarjala. Delo Rachel Marks in njenih pomočnikov bo od oktobra 2022 do konca spremljalo 10.000 otrok z glasbenimi pedagogi iz filharmonije med poukom ali zunaj pouka. Seznanjali jih bodo s plastično umetnostjo in glasbo ter jih povabili, naj prispevajo materialno in zvočno podporo pri produkciji, "včasih tako, da pomagajo pri lepljenju lista papirja, včasih tako, da sodelujejo pri rezanju žične mreže".

Foto: EPA
Foto: EPA

Številni nacionalni projekti za olimpijske igre
Do olimpijskih iger francosko ministrstvo za kulturo pripravlja še številne projekte, ki povezujejo šport z umetnostjo in kulturno vzgojo. 20 nacionalnih višjih šol za arhitekturo je povabljenih, da ustvarijo vsak svoj paviljon, v katerem bodo razstavljeni prototipe ekološke arhitekture. Francoski državni arhiv po drugi strani objavlja razpis za zbiranje dokumentov, povezanih z izbranim športom, ki jih bodo nato razvrstili na razstave, delavnice, pedagoške dosjeje in druge umetniško-kulturne izobraževalne akcije.

Svoj nacionalni program pripravljajo tudi v francoskem nacionalnem filmskem centru in mreži fotografskih združenj, medtem ko pariška filharmonija pripravlja številne dogodke, ki bodo povezali umetnike s francoskimi športniki. Poleg Rachel Marks bodo na številnih dogodkih zaigrali orkestri Demos, ki jih od leta 2014 podpira Lilian Thuram.