Skulptura je bila dolga leta okras na dvorišču družinskega letovišča. Foto: AFP
Skulptura je bila dolga leta okras na dvorišču družinskega letovišča. Foto: AFP

Alexander Calder (1898–1976) je bil znan predvsem po svojih barvitih in abstraktnih mobilih – v karieri jih je ustvaril na tisoče. Prav tako je ustvarjal "stabile", ki so, nasprotno od mobilov, na tleh stoječa in nepremična umetniška dela. Eden od teh stabilov je ostal bolj ali manj skrit pred očmi javnosti, čeprav je stal na odprtem: v občini La Colle-sur-Loup, le dobrih 25 kilometrov stran od Cannesa.

Strukturo iz črnega jekla, ki meri 3,5 metra, je Calder ustvaril leta 1963. Šest let pozneje so jo postavili pred letovišče, ki z dostopnimi cenami meri na družine z nižjimi prihodki. "To je prvič, da bo na dražbi v Franciji večji monumentalen Calderjev stabil," je pred dražbo dejal direktor oddelka za sodobno umetnost pri Artcurial Hugues Sebilleau.

Samostoječi stabil, katerega vrednost so pred dražbo postavili med 2,5 in 3,5 milijona evrov, je prodal zdajšnji lastnik letovišča Belambra Clubs.

"Stabil je popolnoma tipičen za Calderjev slog v tistem času. Struktura je zelo mogočna in dobro nameščena na svojih štirih nosilnih konicah," je dejal strokovnjak za prodajo Serge Lemoine. "Ritem in prostor sta ključni kompoziciji. Obline se odzivajo na robove in površine se odzivajo na vrzeli," je dodal Lemoine.

Za inženirja izučeni Calder je uporabljal pestro izbiro medijev in ustvaril več kot 22.000 umetniških del.

Opus Američana Alexandra Calderja povezujemo predvsem s pisanimi mobili. Foto: EPA
Opus Američana Alexandra Calderja povezujemo predvsem s pisanimi mobili. Foto: EPA