Noor Images je mednarodna agencija za dokumentarno fotografijo in vizualno pripovedovanje s sedežem v Amsterdamu. Nabor fotografij iz obsežnega arhiva te agencije sta za razstavo izbrala kuratorja Stefano Carini in Marija Skočir, sicer vodja Galerije Jakopič.

Delo belgijske fotografinje Sanne De Wilde. Foto: Galerija Jakopič/Sanne De Wilde/Noor
Delo belgijske fotografinje Sanne De Wilde. Foto: Galerija Jakopič/Sanne De Wilde/Noor

Razstava Valovanje: Vizualni dnevnik vode skozi krovno tematiko vode odstira globlje, niansirane, nadnacionalne povezave v svetu in raziskuje svetovna vprašanja podnebne krize, človeškega bivanja in družbene neenakosti, ter hkrati preizprašuje prakse galerijskih postavitev. Razstavljene fotografije sledijo poti vode in so predstavljene v naslednjih tematskih sklopih Izvori, Rituali, Viri, Konflikti, Premiki, Skrajnosti, Človeško telo in Radosti.

Način priprave razstave povezan z njeno tematiko
Po besedah Marije Skočir je razstava zanimiva z več vidikov, ki so se nekako združili tudi v razmišljanju, zakaj in kako razstavo pripraviti. S sokustosom Carinijem sta si zamislila razstavo, ki se bo tudi v načinu priprave povezovala s tem, o čemer bo pripovedovala.

Ob razstavi nastaja dnevnik Valovanja,
do katerega lahko dostopate na tej povezavi.

Na razstavi so še zmeraj seveda v ospredju fotografije, a gre razmišljanje v smeri, da se lahko "zgodbe uspešno pripovedujejo ne glede na format, okvir in podobno. Celo tako daleč gremo, da jih skušamo natisniti tudi na odpadne materiale. Poleg tega smo v proces vključili trajnostno oblikovalko, ki je iz naših starih zloženk izdelala nov papir, na katerega bomo natisnili vabila. Iz nadcestnega panoja za razstavo Bojana Radoviča, ki je v času razstave visel nad Slovensko cesto, pa bo denimo izdelala denarnice in torbice, ki bodo na voljo obiskovalcem. Uporabili bomo materiale, ki so nam na voljo in raje več vložili v ljudi in njihova znanja in veščine," je povedala vodja galerije.

Ko beseda teče o vodi …
Pri poskusu razumevanja pojava ali koncepta vode naletimo na številne bipolarnosti: voda kot najčistejši naravni vir energije, hkrati njeno grobo izkoriščanje in onesnaževanje, dvojnosti v njenem pomanjkanju in preobilju v primeru naravnih nesreč; voda kot izvor življenja in sila, ki zlahka ogrozi življenje ter človekov odnos do vode v razkolu med naravo in družbenimi pojavi, piše v razstavnem besedilu.

Ker tudi zvok odločilno vpliva na doživljanje sveta, ko beseda teče o vodi, pa ne gre zanemariti povezave vode in zvoka ter njunega vpliva na človeško telo in življenje, sta se kuratorja tudi odločila, da poskusita koncept in doživljanje razstave podkrepiti tudi z zvočnimi krajinami, ki sta jih ustvarila glasbenika Breed in Ingmar Nieuwold, so še sporočili iz Galerije Jakopič.

Valovanje: Vizualni dnevnik vode

Agencija Noor je začela delovati leta 2007 kot platforma, na kateri lahko njeni člani prevzamejo finančni nadzor nad svojim delom in izkoristijo moč skupine v spreminjajočem se medijskem okolju. Fundacija in agencija Noor sodelujeta s številnimi mednarodnimi strankami, sodelavci in partnerji. Ime Noor izhaja iz arabske besede za svetlobo. V Galeriji Jakopič razstavljajo Pep Bonet, Andrea Bruce, Alixandra Fazzina, Stanley Greene (1949–2017), Tanya Habjouqa, Yuri Kozyrev, Bénédicte Kurzen, Sebastian Liste, Jon Lowenstein, Kadir von Lohuizen, Sanne De Wilde in Francesco Zizola.