Foto: Boštjan Rous, Televizija Slovenija
Foto: Boštjan Rous, Televizija Slovenija

Ferenc Király, Arijel Štrukelj, Tzo Babaris, János Lipovics, Gábor Benő Pogány, Attila Rajcsók in Béla Tóth se letos podpisujejo pod skulpture. Te nastajajo v večdnevnem ustvarjanju za zidovi lendavske stare meščanske šole in v čentibskih goricah, kjer je potekalo odlivanje v bron. Gre za svojevrsten vrhunec kolonije, nato pa je treba skulpture še obdelati s cizeliranjem in patiniranjem. Obe tehniki bo na koloniji opravil László Gere iz Budimpešte, ki je eden redkih mojstrov v tem delu Evrope.

Likovna kolonija, ki velja za eno najstarejših v Sloveniji – poteka že od leta 1973 – vsako leto privabi umetnike z vsega sveta. Odlivanje v bron poteka že 16 let in je edina tovrstna kolonija, ki poteka pod okriljem javnega zavoda. Gre sicer za zahteven postopek, saj odlivanje poteka pri 1300 stopinjah Celzija, ob tem pa je treba dobro poznati postopek nastajanja takšne skulpture, tudi obstojnost materialov. Lendavčani so gotovo eni tistih, ki se v Sloveniji najdlje ukvarjajo s to umetnostjo in se tako ponašajo tudi z izkušnjami. Več kot 120 različno velikih skulptur krasi razstavni prostor na podstrešju tamkajšnjega gradu, letos bo dodanih še nekaj novih.

Pri izvedbi likovne kolonije tokrat sodelujejo tudi z Mednarodno likovno kolonijo v Monoštru, ki se je končala 16. avgusta, in bodo vlili v bron tudi dela treh kiparjev, ki so sodelovali na tamkajšnji likovni koloniji. Strokovni vodja obeh kolonij je Franc Gerič.