S "sedmimi zvezdami oriona" je kolektivna organizacija Aipa izbrala dela, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskem predvajanju, izmed teh pa je strokovna žirija izbrala še tri igralske dosežke.

Niz nadaljevank, ki so nastale po predlogah romanov Tadeja Goloba, ostajajo med najodmevnejšimi projekti igranega programa TV Slovenija. Foto: RTV Slovenija
Niz nadaljevank, ki so nastale po predlogah romanov Tadeja Goloba, ostajajo med najodmevnejšimi projekti igranega programa TV Slovenija. Foto: RTV Slovenija

Humoristična serija Ja, Chef! je imela lani v najbolj gledani epizodi 272.692 gledalcev. Drugo nagrado je z nekaj več kot 256.000 gledalci prve epizode prejela nadaljevanka Leninov park v produkciji RTV Slovenija, tretjo pa Dolina rož v isti produkciji. Njen prvi del si je ogledalo dobrih 243.000 gledalcev.

Druge štiri nagrade so dobile nadaljevanke V imenu ljudstva 2, Sekirca v med, Beli bojevnik v črni obleki in Trigrad. Prva in zadnja sta nastali v produkciji RTV Slovenija, ostali dve pa v produkciji Pro Plus oziroma Bele filma.

Štiri RTV-jeve nadaljevanke nagrajene

Slovenske serije? "Kdo pa to gleda?"
Kot je povedal režiser Metod Pevec kot eden od pobudnikov nagrade, se s sedmimi zvezdami oriona borijo proti predsodkom, da slovenska AV dela niso gledana in gledljiva. Ker statistika kaže drugače in so celo bolj gledana kot informativni programi, je izrazil upanje, da bo to razumela tudi politika pri nadaljnjem spreminjanju avtorske zakonodaje. Ta bi namreč po njegovem mnenju lahko bila bolj fleksibilna glede spodbujanja kreativnosti, podobno kot to velja v nekaterih evropskih državah.

Saša Tabakovič je ena od treh
Saša Tabakovič je ena od treh "najsvetlejših zvezd oriona", in sicer po zaslugi vloge inšpektorja Ahlina v Dolini rož. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

V zavodu Aipa, ki zbira in deli nadomestila od avtorskih pravic, so se po besedah direktorja Gregorja Štibernika odločili za merljivo nagrado, ki kaže, katera dela so najbolj opažena pri gledalcih. Kot je ocenil, je 270.000 gledalcev dober podatek glede na tuja AV-dela in kaže na to, da so domača AV-dela izjemno priljubljena.

Najsvetlejše igralske zvezde oriona
Iz prepričanja, da obstaja še veliko kakovostne filmske in AV-produkcije, ki ne dosegajo takšne gledanosti, so ob zvezdah oriona podelili še nagrade po izboru žirije. Kolumnist Leon Magdalenc, publicistka Jedrt Jež Furlan, likovna umetnica Zora Stančič in arhitekt Boštjan Vuga so med omenjenimi sedmimi nadaljevankami podelili tri enakovredne nagrade za igralske dosežke. T. i. najsvetlejše zvezde oriona so prejeli Jurij Zrnec in Katarina Čas za vlogi v seriji Ja, Chef! ter Saša Tabakovič za vlogo v Dolini rož.

Ni vse samo gledanost: butnskale za umetniškost
Poleg tega je žirija podelila še tri enakovredne nagrade butnskala, poimenovane po radijski igri Emila Filipčiča in Marka Derganca ter filma Francija Slaka, in sicer za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost. Ta dela niso nujno rekordno gledana, a po mnenju žirantov predstavljajo avtorske presežke in vpliv na slovensko AV-pokrajino. Nagrade so dobili Andrina Mračnikar za dokumentarec Izginjanje, Robert Petan za videospot Rad Te Volim – RTV Song, ki je nastal v času referendumske kampanje za RTV Slovenija, ter avtorji Žigan Krajnčan, Kristijan Krajnčan in Lev Predan Kowarski za glasbeni videospot Žar ljubezni.

Tudi predsednik žirije Magdalenc je omenil, da so avtorska dela v zadnjih treh letih prevladala nad osrednjim informativnim programom, žirija pa je po njegovih besedah imela tako lahko kot težko delo. Lahko zato, ker so v prvem primeru izbirali med najbolj gledanimi deli, in težko zato, ker so v primeru butnskal imeli odprte roke v siceršnjem zelo širokem naboru del iz lanskega leta.

Kot letošnjo novost so podelili še nagrado za študijsko AV-delo, poimenovano po režiserju Žarku Lužniku (1953–1988). Z njo želi Aipa podpreti mlade in neuveljavljene ustvarjalce na prehodu iz študijskega v poklicno okolje. Žirija v sestavi animatorke in režiserke Špele Čadež, direktorja fotografije Rada Likona ter Pevca je izbrala študenta Lea Černica za animirani film Pentola.