Darku Kuzmiču so zrušili hišo ob Bohinjskem jezeru, saj je bila črna gradnja. Foto: Jan Novak
Darku Kuzmiču so zrušili hišo ob Bohinjskem jezeru, saj je bila črna gradnja. Foto: Jan Novak

Ker plačila ni zmogel plačati, saj od rušenja živi v občinskem stanovanju in je brez prihodkov, mu je finančna uprava poslala opomin pred izvršbo. Opomin je zapadel danes, Kuzmič plačati ne more, ob tem pa se sprašuje, kaj mu država sploh lahko še vzame.

Dogodki, ki so se zgodili novembra 2013, Darka Kuzmiča še danes preganjajo. In to dobesedno. Potem ko je izgubil svoj dom, je od finančne uprave na predlog inšpektorata za okolje in prostor dobil opomin pred izvršbo. Plačati mora kar 17.660 evrov. "Tisti, ki je napisal to položnico, mislim, da v glavi nima čisto nič. Vsi poznajo mojo zgodbo o rušenju, ki ni bila črna gradnja, nisem bil lastnik, pošljejo pa račun meni," je povedal Kuzmič.

Po rušenju postal socialni problem
Že takoj po rušenju je Kuzmič postal socialni problem, danes živi v skromnem občinskem stanovanju. "Še vedno sem odvisen od socialne pomoči, to se pravi 300 evrov, mogoče se znajdem s kakšnim priložnostnim delom, a dela ni, ker delati na črno se pač ne sme več," pojasnjuje svoj socialni položaj.

Denarja za plačilo torej nima, zato v kratkem pričakuje rubež, a Kuzmič se ob tem sprašuje: "Kaj mi lahko vzamejo? Nič! Avto je vreden 500 evrov, stanovanje je občinsko, oprema, ki je noter, je zastarela in ni vredna nič."

Terjatev zaradi objekta, ki ni bil njegov
Najbolj bode v oči, da mora Kuzmič plačati stroške rušenja objekta, ki pravzaprav ni bil njegov. Za lastništvo si je sicer prizadeval dlje časa, a je na sodišču vedno izgubil, saj je sodišče na vseh stopnjah odločilo, da je hiška v lasti države.

Obrnil se bo na evropsko sodišče za človekove pravice: "Tudi nekateri ustavni sodniki so pripravljeni pomagati, imen ne bom navedel, ker so ugotovili, da je bil to največji absurd v naši državi. Rušiti nekomu edino streho nad glavo, kar je strogo kršenje človekovih pravic." Kot zatrjuje, imata z odvetnico za vložitev tožbe že vse pripravljeno.