Konj je bil nekoč zaščitni znak vseh romskih naselij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Konj je bil nekoč zaščitni znak vseh romskih naselij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Romski tabor
Sodelovanje pri romskem radiu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Romski tabor
Igrali so nogomet. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat
Romski tabor
Romsko društvo podpira tudi Evropska unija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Horvat


Mesec avgust je v prekmurski romski skupnosti - zlasti med otroki - znan po tem, da je čas za poletni romski tabor. Prvega tradicionalno organizira Romski akademski klub. Letošnji že osmi po vrsti je potekal z namenom promoviranja zdravega načina življenja in spoznavanja lokalnega okolja na nov, inovativen način. Za izvedbo tabora so člani Romskega akademskega kluba združili moči s Centrom šolskih in obšolskih dejavnosti, ki med drugim v sklopu projekta 'Skupaj za znanje' romskim otrokom po Sloveniji skozi leto nudi tudi dodatno učno pomoč v šoli in domačem naselju.
"V primerjavi s preteklimi leti, ko smo dve leti zapored otroke iz več romskih naselij za nekaj dni odpeljali na morje, smo letos ostali na domačih tleh, v romskem naselju Vanča vas, z izjemo poučnega izleta v Mursko Soboto in Rakičan," pove koordinator poletnega tabora pri Romskem akademskem klubu, Marcel Baranja.
Spoznavanje kulture
Prvi dan so otroci spoznali zgodovino spomenika na trgu zmage v središču prekmurske prestolnice, zatem so obiskali evangeličansko cerkev, dom za starejše občane ter pokukali v zakulisje prvega romskega radia v Sloveniji. Dan so sklenili z ogledom dvorca in konjeniškega centra v Rakičanu. Sledil je dan ustvarjalnih delavnic žepnih pošasti. Zadnji dan tabora je bil namenjen izključno promociji zdravega življenjskega sloga. Medtem ko so dečki pridno trenirali nogomet, so dekleta v večnamenski dvorani v naselju ob nogometnem igrišču zaplesale zumbo. Po vseh končanih aktivnostih so izvajalci skupaj z otroki pripravili še okusne sadne kaše oz. "smútije".
"Za nas je izrednega pomena, da člani Romskega akademskega kluba, se pravi, pripadniki romske skupnosti, sami izvajamo aktivnosti v sklopu poletnega tabora. Letos smo otrokom in tudi širši romski skupnosti pokazali, da lahko tudi Romi zaživimo zdravo in v svoj vsakdan vnesemo nekaj športa," je poudarila članica društva in izvajalka na taboru, Samanta Baranja.

Mednarodni tabor v Kamencih

Takoj ko se je končal en, se je že začel naslednji tabor v romskem naselju na drugi strani Prekmurja, v Kamencih. Romsko društvo Romano Pejtaušago je letos pripravilo že 14. mednarodni romski tabor, ki je - tako kot tabor pred njim - združil otroke iz več romskih naselij v svoji okolici. Letošnji je potekal pod sloganom 'Konji - sopotniki kamenskih Romov skozi čas' in je vsak dan otrokom ponudil različne poučno-ustvarjalne delavnice, seveda na temo konj, katerih v Kamencih ne manjka.
Naselje se lahko pohvali z lastnim konjeniškim centrom, letos so pridobili tudi že "domači naraščaj", se rad pohvali predsednik romskega društva Romano Pejtaušago, Ludvik Levačič.

Otroci niso izdelovali le različnih maket in skulptur konj, ampak so se s s pravo romsko kočijo lahko zapeljali tudi po naselju.
Oba tabora sta v svoje dejavnosti uspešno vključila več kot 40 romskih in neromskih otrok.
"To, da združujemo otroke, ne samo romske, temveč tudi otroke večinskega prebivalstva iz naše okolice, je izrednega pomena in je le še en kazalnik več, da je medkulturno sodelovanje v okolju, kjer sobiva več kultur hkrati, zares mogoče," še doda Samanta Baranja.
Več utrinkov z obeh taborov si boste lahko ogledali v novi sezoni romske oddaje Kaj govorišSo vakeres v torek, 6. septembra, na TV Slovenija.

Video: Prispevek s tabora v Kamencih