Po dveh letih truda je vrata le odprla prva romska gostilna v Sloveniji. Foto: BoBo
Po dveh letih truda je vrata le odprla prva romska gostilna v Sloveniji. Foto: BoBo
Prva romska gostilna

Romani kafenava je projekt socialnega podjetništva na pobudo združenja Epeka in romskega društva Romano Pralipe Maribor, za katerega jim je uspelo dobiti tudi evropska sredstva. Projekt je na začetku naletel na negativen odziv javnosti, kar je naletelo na medijski odziv tudi v tujini, saj je o tem poročal tudi BBC.

"Lahko bi šlo za kulturni preboj - evropska veriga restavracij, ki v ospredje postavlja gostoljubnost Romov, njihovo kulturo in glasbo in ki bi hkrati tudi gradila odnose s pogosto zlonamerno skupnostjo. A so temelji te vizije že ogroženi, saj je svet mestne četrti, v kateri bi bila restavracija, preprečil njeno odprtje," je poročal vodilni britanski elektronski medij.

Nasprotniki so namreč zbrali 290 podpisov proti romski restavraciji, zaradi spora je odstopilo vodstvo sveta mestne četrti Magdalena, a to projekta ni ustavilo. Po kratkem zatišju se je odpor umiril. Nekateri prebivalci mestne četrti naj bi celo potrkali na vrata bodoče restavracije in se opravičili.

Organizatorji pa so februarja začeli obnovitvena dela, ki so bila zahtevnejša, kot so pričakovali, saj je lokal del spomeniško zaščitenega objekta v t. i. Železničarski koloniji in je bil po izselitvi prejšnjega najemnika prepuščen propadu.

300.000 evrov zagonskih sredstev
Za projekt imajo do sredine prihodnjega leta na voljo 300 tisoč evrov, ki so jih pridobili iz evropskega socialnega sklada ter z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zatem pa bodo morali preživeti na trgu. Pri iskanju zasebnih sponzorjev doslej niso imeli sreče.

Predsednik društva Romano Pralipe Fatmir Bećiri je prepričan, da ne bodo razočarali Mariborčanov. Kljub številnim prijavam, zaradi katerih jih je obiskala že vrsta inšpektorjev, meni, da ne bodo imeli več težav s sosedi. "To, kar je bilo, smo pozabili. Vabimo vse krajane in jim sporočamo, da so dobrodošli pri nas. Življenje gre naprej, mi pa z njim," je razložil Bećiri.

V Mariboru in okolici živi več kot 2.000 Romov, večina jih je slabo izobraženih in brez zaposlitve. Po besedah Bećirija ne drži splošno prepričanje, da Romi nočejo delati, ampak v resnici ne dobijo priložnosti za delo, saj jim to preprečujejo številni predsodki. "Zaposlitev 15 Romov je za nas zelo veliko. Upamo, da bo še več takšnih projektov," je še dodal.

Foto: Bobo

Prva romska gostilna